2024. április 18. - Andrea, Ilma

Hispánia ünnepel

Több százezren ünnepelték hétfő este Madridban az Európa-bajnok spanyol labdarúgó-válogatottat, amely 44 év után ismét elfoglalta a kontinens trónját, a vasárnapi bécsi döntőben legyőzve a németeket.
2008. július 1. kedd 08:25 - Hírextra
A spanyol válogatott helyi idő szerint 19:40 órakor érkezett meg a madridi repülőtérre. Kilépve a gépből - amelyre sebtében ráfestettek a "Campeones" (bajnokok) feliratot - a futballisták a "spanyol vagyok (yo soy espanol)" című dalt énekelték, és Luís Aragonés szövetségi kapitányt éltették.

Az örömmámorban úszó diadalittas bajnokok nyitott autóbuszon indultak a fővárosi Barajas légikikötőből este nyolc órakor a belváros felé, a másfél órás úton ujjongó tömeg éltette a bajnokokat, a népes fogadtatás megbénította a főváros közlekedését. A válogatott tagjai ezután a Castellana-sétányon vonultak végig, egészen a Colon térig, ahol megkezdődött a várhatóan hajnalig tartó fieszta. Hasonló ünneplést nem látott Madrid 1964. óta, amikor a spanyol válogatott 2-1-re legyőzte a szovjeteket a Santiago Bernabeu stadionban, és megszerezte az európai elsőbbséget.

A Colon térre érkezve a válogatott tagjai Luís Aragonést éltették, többször a magasba lendítették a trénert, majd Iker Casillas csapatkapitány és a trófea köré állva, együtt énekelték az ünneplő tömeggel a Queen együttes "We are the champions" (Mi vagyunk a bajnokok) című világslágerét. Ezután a "Vive Espana" (Éljen soká Spanyolország) című dal következett Manolo Escobar énekes élő előadásában.

"Ez a ti kupátok" - harsogta az ujjongó tömeghez fordulva a csapatkapitány, magasba emelve a hatkilós serleget. Casillas így folytatta: "Egy ember van, aki oda vitt minket, ahol ma vagyunk, az Luís Aragonés". A szurkolók és a csapattagok magasztalása láthatóan az általában visszafogott és zord természetű szövetségi kapitányból is érzelmeket fakasztott. "Olyan ember vagyok, akire nem jellemzők a nagy érzelemkitörések, de most annyira elhalmoztak ( dicséretekkel), hogy kissé érzelgős vagyok" - ismerte el újságírók előtt a tréner.

A tömeghez fordulva a szövetségi kapitány viszonozta a gesztust a futballistáknak, méltatta rátermettségüket, amely nélkül - mondta - nem lehetett volna megnyeri az Európa Bajnokságot. "Hogy miért ? Mert nekünk van a világon a legjobb csapatunk" - hangoztatta a 69 éves mester, aki Spanyolország legsikeresebb edzőjeként válik meg posztjától - lejár a szerződése -, és a játékosok unszolás ellenére sem kívánja vezetni a továbbiakban a nemzeti tizenegyet. Mint mondta: "nulla az esélye" annak, hogy marad.

Luís Aragonés vezetése alatt a spanyol válogatott 38 meccset nyert meg az 54-ből, beleértve az EB-győzelmeket Svédország, a címvédő Görögország, a világbajnok Olaszország, Oroszország (kétszer) és Németország válogatottja ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását