2024. április 12. - Gyula

A világ legkövérebb országa

Ausztrália kormányának szigorúan szabályoznia kell a gyerekeket célba vevő ételreklámokat, ha tenni kíván valamit az elhízás fokozódása ellen. Több szakértő véleménye ez, mert a legújabb adatok szerint Ausztrália lett "a világ legkövérebb országa".
2008. július 1. kedd 09:31 - Hírextra
Vinesh Oommen, a Queensland University munkatársa hét OECD-ország reklámszabályozását hasonlította össze a gyerekeknek szóló hirdetések vonatkozásában. Osztályozta ezeket aszerint, mennyire voltak szigorúak a kiskorúak, fiatalkorúak számára bármilyen eszközt megengedő reklámfogások alkalmazása szempontjából.

Az Egyesült Államok állt az élen, mert ott a gyorséttermek és egyéb szolgáltatók szinte korlátlanul alkalmazhatnak mindenféle valós és valótlan állítást, képi eszközt a fiatalok vásárlóvá tétele érdekében. Ilyen szempontból Ausztrália a második helyen áll.

"Ez azt jelenti, ha az ételhirdetés szabályozása ennyire gyenge, gyakorlatilag semmi nem korlátozza a kereskedőket, hogy bármilyen rossz minőségű, egészségtelen ételt szabadon reklámozhassanak a médiában" - mondta Oommen. "A tv-reklámok hatásosabbak, mint bármikor. A gyerekek többet nézik a tv-műsorokat, mint a korábbi években és közben bámulják a reklámokat, amelyek tudatukat befolyásolják."

A fiatalok érdeklődését célba vevő reklámok azt sugallják: már a kisgyerekek is elérhetik, hogy a velük lévő szülő, nagyszülő mindig megvegye nekik a képernyőn látott édességet, rágcsálnivalót, és ahhoz még valamelyik tv-film szereplőjének a képmását is megkaphatják.

Egy fölmérés azt igazolta, hogy a gyerekeket az óvodából, iskolából hazakísérő felnőttek közül minden tízedik egyenesen gyorsétterembe, étkezőbe viszi a kicsit, gyakran azért, mert az a reklámban látott ételt-italt, csemegét szeretné mielőbb megkapni.

A hirdetési szabályozás szempontjából Svédország és Norvégia a legszigorúbb. Az Ausztráliai Orvosszövetség elnöke, Rosanna Capolingua külön közleményben fordult a kormányhoz a gyerekeknek szóló reklámok hasonló mértékű visszaszorítása érdekében.

Többen idézték egy amerikai vizsgálat adatait is, amelyek szerint ott a tizenéves fiúk egynegyede, a lányok egyötöde étkezik rendszeresen gyorsétteremben. Egyetemista korban a fiuknak már egyharmada lett állandó vendége a nem éppen egészséges ételeket kínáló éttermeknek és ez szorosan összefüggött tv-nézésük időtartamával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását