2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szekeres erősítene

A honvédség létszámának ezerfős bővítését kéri a kormánytól a honvédelmi miniszter - tudta meg az MTI pénteken. Az MTI értesülése szerint Szekeres Imre készített egy jelentést a kormánykabinet számára, amelyben a tárca tartalékából javasol átcsoportosítás
2008. június 27. péntek 19:33 - Hírextra

A távirati iroda úgy tudja, a dokumentumban az is szerepel, hogy a Tubesre tervezett NATO-lokátor várhatóan csak 2010 után épül fel, így a csúszás miatt - a korábbi tervektől eltérően - meg kell erősíteni a meglévő radarrendszert. Ez azt jelenti, hogy radarokat kell megjavítani, objektumokat kell felújítani, és a légtérellenőrző ezred, valamint az összhaderőnemi parancsnokság létszámának növelésére is szükség van. A radarokkal kapcsolatban 2012-ig nagyjából 20 milliárdos költséget prognosztizál a jelentés az MTI értesülései szerint.

A honvédelmi miniszter jelentésében az is szerepel, hogy a NATO Pápára települő Stratégiai Légiszállítási Képessége miatt is létszámbővítésre lenne szükség. 

Összességében a dokumentum azt javasolja, hogy az Országgyűlés 750 fővel, 24.700-ra növelje a honvédség létszámát, de lehetne az emelés ezerfős is, mert így 250 tartalékkal is rendelkezne a Magyar Honvédség.

A távirati iroda úgy tudja, a jelentés szól arról is, hogy 2008-ban és 2009-ben a Mi-17-es helikoptereken nagyjavításokat kell elvégezni és 5 helikoptert modernizálni kell, ami nagyjából 5 milliárd forintba kerül. 2010 és 2014 között pedig tíz darab új típusú közepes szállító helikopter beszerzésére van szükség. Úgy számolnak, hogy évente két helikopter vásárlása esetén ez évi 9 milliárd forint költséget jelent. A honvédség 12 harci helikopterének modernizációja sem halogatható, ehhez is biztosítani kell az anyagi forrásokat – értesült az MTI.

Az MTI értesülései szerint, a dokumentum kitér a vadászrepülőgép-pilóták repülési idejének biztosítására is. Mint azt a honvédelmi miniszter korábban egy légierő-konferencián kifejtette, a 2009 után rendszerben maradó 14 magyar Gripen vadászgép nem tudja biztosítani a hajózó állomány részére szükséges éves repülési időt. Ezért meg kell vizsgálni, hogy a cseh L-159-es kiképző-repülőgépekből vásároljanak-e 12-14 darabot. Ugyancsak vizsgálják, hogy a Gripenekről szóló bérleti megállapodásban szereplő óraszámot megnöveljék-e, ez viszont a 14 repülőgép fokozott igénybevételét jelentené.

Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője az MTI-nek úgy reagált: Szekeres Imre honvédelmi miniszter korábban azt a feladatot adta a Magyar Honvédség szakembereinek, hogy dolgozzanak ki fejlesztési koncepciót, amellyel az ország védelmét erősíteni lehet. Különös tekintettel a légtérvédelemre és a légierő fejlesztésére - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a májusban elkészült fejlesztési koncepciót a szakemberek szakmai konferencia keretében megvitatták, ez a szakmai anyag azóta is megtalálható a Honvédelmi Minisztérium honlapján.

A szakmai javaslatokról a kormány megfelelő időben és előkészítés után állást foglal majd - közölte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását