2024. április 20. - Tivadar

Öngyilkosságot okozhat a fogyasztószer

Öngyilkosságba kergetheti egy túlsúlyt kezelő gyógyszer az azt szedő betegeket. A szert amúgy csak azoknak ajánlják, akiknek sem a diéta, sem az edzés és más gyógyszerek sem használnak.
2008. június 27. péntek 07:24 - Hírextra
Az Acomplia nevű gyógyszert olyan túlsúlyos embereknek írják fel, akik nem tudnak lefogyni mozgás és diéta segítségével.

A szert fél évig kell szedni, és csak akkor ajánlatos ezután is folytatni a kúrát, ha ezalatt a fél év alatt legalább súlya egyötödét leadta a delikvens. Az orvos azonban akár két évre vagy még többre is fölírhatja a szert.

A havonta 44 fontba kerülő gyógyszert azonban nem ajánlott szedniük azoknak, akik depresszióban szenvednek, esetleg korábban voltak hangulati problémáik - hacsaknem nincs más választásuk. Ugyanis az Acomplia hatására ők könnyen kerülhetnek öngyilkosságközeli hangulatba.

Két évvel ezelőtt, 2006-ban több mint egymillió páciensnek írták föl az Acompliát, ami 47,7 millió fontos bevételt jelentett az egészségügynek (egy font 298 forintba kerül). Amúgy ha abbahagyják a szer szedését, fokozatosan "visszanyerik" az addig elvesztett súlyt a betegek.

Andrew Dillon, a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NICE) egyik vezető tisztviselője szerint a szervezet független tanácsadó bizottságának ajánlása szerint a gyógyszert diéta és mozgás mellett kell szedni.
Hozzátette: a tartós elhízás magas egészségügyi kockázattal jár. A túlsúlyosakat jobban veszélyeztetik a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák számos vállfaja is.

Az elhízás kezelésére számos más gyógyszer is rendelkezésre áll. A Humira például olyan, súlyos pikkelysömörben szenvedő betegeknek ajánlott, akiknek más kezelés nem használt. Az Erbituxot pedig olyanoknak ajánlják, akik rákban is szenvednek, és sugárkezelést kapnak.
Forrás: Inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását