2024. április 29. - Péter

Őrizetbe vették Chicagóban Vasarely menyét

Őrizetbe vették a múlt hét végén Chicagóban Victor Vasarely magyar származású festőművész menyét, akit azzal vádolnak, hogy több százezer dollár értékű képet akart eltulajdonítani a város egyik műtermi raktárából - közölték csütörtökön amerikai igazságügy
2008. június 26. csütörtök 20:43 - Hírextra
A 61 éves Michele Taburno-Vasarelyt múlt pénteken vették őrizetbe, és vasárnap feltételesen szabadlábra helyezték. Pénteken kell megjelennie a hatóságok előtt. Az asszony kitart ártatlansága mellett, és azt hangoztatja, hogy a kérdéses képek az ő tulajdonában vannak.

Taburno-Vasarelyt, a festőművész fiának második feleségét akkor vették őrizetbe, amikor Thomas Monahan galériatulajdonos raktárában lévő képeit az épületben található másik raktárba akarta áthelyezni - mondta el a Monahan ügyvéde, David Melnick, aki szerint a képek 575 ezer dollárt érnek (86,4 millió forint).

A Vasarely-család hosszú évek óta folytat jogi csatározást. Az ügy akkor kezdődött, amikor Victor Vasarely (1906-1997) 1971-ben a nevét viselő, aix-en-provence-i székhelyű alapítványnak ajánlotta fel művei java részét. A festőművész két fia azonban anyjuk 1990-ben bekövetkezett halála óta vitában volt az alapítvány irányításáért.

Több műalkotást eltulajdonított Charles Debbasch, az aix-en provence-i egyetem jogi karának volt dékánja, aki 1981 és 1993 között az alapítvány elnöke volt. Debbascht 2005-ben két évi börtönre - ebből egy letöltendőre - ítélték, és jelenleg Togóban él.

A család 1995-ben megszerezte a jogot, hogy visszakapja az alapítványtól a műalkotásokat. A visszaszolgáltatási folyamat közben a művész által az alapítványnak adományozott több mint 1300 eredeti festmény és 18 ezer szerigráfia (selyemszitanyomat) java részének lába kelt, miközben az op art mesterének egyre emelkedett az ázsiója.

Az alapítvány vitatja a 1995-ös hagyatéki döntést, amely lehetővé tette a tulajdonában lévő műalkotások visszajuttatását a családnak. Beperelte a család három tagját, közöttük Michele Taburno-Vasarelyt, és a művek visszaadását, vagy 5 millió euró (1,2 milliárd forint) kárpótlás kifizetését követeli.

David Melnick szerint Taburno-Vasarelly "több ezer" kétes eredetű képet helyezett el ügyfele, Thomas Mohahan galériatulajdonos raktárában. Mint mondta, ügyfele azután kezdett el a képek eredete iránt érdeklődni, miután tudomására jutott franciaországi nyomozás híre.

Taburno-Vasarely, aki a festő fiának érdekeit képviselte és 1995 és 1997 között az alapítvány elnöke volt, állítja, hogy a képek az ő tulajdonában vannak, és ártatlanságát hangoztatja. Ügyvédje, Neil Cohen szerint Michele Taburno-Vasarely azért akarta elszállítani a képeket, mert a kereskedő az engedélye nélkül akarta eladni azokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását