2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Animációsfilm-fesztivál

Az animációs film klasszikusait, többek között Nepp József, Dargay Attila, valamint Ternovszky Béla munkáit és a fiatal művészgeneráció, úgy mint M. Tóth Géza, Pálfi Szabolcs és Gauder Áron alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők jövő hétfőtől a budapest
2008. június 26. csütörtök 15:21 - Hírextra
A július 5-ig tartó programban rövid és egészestés filmek egyaránt szerepelnek, és számos díjnyertes művet is láthatnak az érdeklődők - írták a szervezők, kiemelve, hogy az animáció kedvelői a vetítések előtt találkozhatnak az alkotókkal is.

Jövő hétfő este Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa beszélget Szoboszlay Péter és Gémes József filmrendezőveé, ezt követően pedig levetítik többek között Macskássy Gyula 1960-ban készült Párbaj és az 1966-os Tíz deka halhatatlanság című animációját, Nepp József Szenvedély (1961) című alkotását, Kovásznai György Tükörképek (1964) című munkáját, de a közönség láthatja Reisenbüchler Sándortól A nap és a hold elrablását (1968), Ternovszky Bélától a Modern edzésmódszereket (1970), továbbá Rófusz Ferenc A légy (1980) című Oscar-díjas mozgóképét.

Másnap egy egész estés animációt tűznek műsorra: a közönség Gauder Áron külföldön is sikert aratott, Nyócker! című filmjét élvezheti a szabadtéri vetítésen.

A jövő szerdai programban többek között Kovásznai György Mesék a művészet világából (1965) című alkotása, Dargay Attila munkája, a Hajrá, mozdony! (1972), Jankovics Marcell két animációja, a Sisyphus (1974) és a Küzdők (1977), Foky Ottó Babfilmje (1975), Cakó Feren: Ab ovo (1987) című mozgóképe, továbbá Gyulai Líviusz 2002-ben készült, Az én kis városom című alkotása szerepel.

Július 3-án az animáció és a képzőművészet találkozását bemutató alkotásokat láthatnak a mozirajongók. Az est folyamán Kárpáti György filmkritikus Magyarósi Éva, Péterffy Zsófia és Nemes Csaba képzőművészekkel beszélget, majd többek között Háy Ágnes Hattyúk tava (2004) című munkáját, Orosz István Álomfejtőjét (1980) Hegedűs 2 László Mozzzart (2006) című alkotását, Rutkai Bori és Nyolczas István közös produkcióját, a Fájdalom és humorérzéket (2004), Nemes Csaba Remake-jét (2007), valamint Bánóczki Tibor Holtág? (2002) című mozgóképét tűzik műsorra.

Július 4-én a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animációi, többek között Pálfi Szabolcs A busz (2003) című alkotása, Gaál Fruzsina Vízen (2007) című munkája, Békési Sándor Fény virradat előtt (1985) című produkciója, M. Tóth Géza Ikarosza (1996), Taskovics Éva Mérlegháza (2007), és Ducki Tomek Életvonal (2007) című filmje szórakoztatja a közönséget.

Július 5-én Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész beszélget Másik János zeneszerzővel Kovásznai György rajzfilmrendezőről, akinek 1979-ben készült "zenés trükkfilmjét", a Habfürdőt nézhetik meg a Kiscelli Múzeum látogatói.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását