2024. május 2. - Zsigmond

Richard Gere a Fiat reklámfilmjében

A Fiat olasz autógyár bejelentette, hogy reklámfilmjében nem mond le Richard Gere amerikai színész szerepléséről és a tibeti helyzetre való utalásról, bár bocsánatot kért Kínától "az esetleges félreértésekért".
2008. június 24. kedd 11:20 - Hírextra
A buddhista Gere, aki a Szabad Tibetért mozgalom harcosa, a Fiat új Lancia Delta autóját reklámozza a televízióban: az autóval Hollywoodból a behavazott Himalájába utazik, ahol fiatal buddhista szerzetesek egy csoportjával játszik.

A Fiat hangsúlyozza, hogy Richard Gere-re nem politikai okokból esett a választás, és nem kíván egyetlen politikai rendszer vagy ország belügyeibe sem beavatkozni.

A cég bocsánatot kért a kínai kormánytól és népétől "bármi sérelemért, ami semleges álláspontjának félreértelmezéséből fakadhatott". A vállalat szóvivője ugyanakkor közölte: továbbra is látható lesz a reklám az olasz televízióban, sőt más európai országokban is, ahol a Lancia Delta piacra kerül. Hozzátette: Kínában, ahol a gépkocsit nem forgalmazzák, a reklámfilmet sem fogják vetíteni.

A reklám, amely a YouTube videomegosztó portálon is elérhető, dühös kommentárokat váltott ki az interneten és az állami ellenőrzés alatt álló kínai médiában. Gere-t valósággal "kiátkozták" Kínában, amiért bírálta az 1951-ben megszállt Tibettel kapcsolatos pekingi politikát. A színész támogatója és tanítványa volt a pekingi vezetés által szakadárnak tartott dalai lámának is.

A Fiat előtt számos más cég kényszerült bocsánatot kérni és visszavonni a kínai kommunista kormányt vagy a kínai közönséget sértő reklámját. Május végén a Christian Dior hagyta ki Sharon Stone-t reklámjából, és a színésznő közleményben kért bocsánatot amiatt, hogy azt mondta: a Kínát sújtó pusztító földrengés feltehetően "karma" (a sors büntetése) azért, ahogyan Tibettel bánik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását