2024. május 18. - Erik, Alexandra

223 nevet varratott magára az ex-katona

A volt katona, Shaun Clark meglepő ígéretet tett: megfogadta, hogy az Afganisztánban megölt összes brit katona nevét a testén fogja őrizni, így emlékezve áldozatukra. Megcsinálta.
2009. november 13. péntek 07:34 - Forró János
A brit nemzetiségű Shaun Clark háta még mindig vörös a frissen rátetováltatott nevektől. A negyvenhárom éves családapa november 11-én több mint négy órát töltött a tetoválóművész székében, míg mind a 223 név felkerült hátára illetve mellkasára. Az ex-katona a 8. könnyű gyalogsági zászlóaljnál szolgált 1989-től 1996-ig.

Veteránok Napja
A korábban Emlékezés Napjának vagy Fegyverszünet Napjának nevezett megemlékezést 1919-ben rendelte el V. György angol király az első világháborúban elhuny hősök emlékére. A dátum jelképes: 1918. november 11-én hallgattak el a fegyverek Európában, ekkor lépett életbe ugyanis a fegyverszünet a szövetséges és társult hatalmak meg a központi hatalmak között, amely végül lezárta az I. világháborút.

Az Egyesült Királyságban és a Brit Nemzetközösség országaiban minden év 11. havának 11. napján 11 óra 11 perckor néhány perces néma csenddel kezdik a megemlékezést az első nagy háborútól egészen a napjainkig szolgálatuk során életüket vesztett katonák tiszteletére, majd a katonai megemlékezés különböző formáival folytatják, az állam és az ország szokásainak megfelelően.

Forrás: http://nemfelejtjuk.blog.hu/
Az első név a Veteránok Napjának két perces csöndje alatt, délelőtt 11 órakor került a testére.

A brit hazafi így nyilatkozott a meglepő akcióról: „Nem bánom, ha pár napig szenvedek, hogyha ezzel képes vagyok tudatni a fiatal katonákkal, hogy az emberek igazán törődnek azzal, amit ők odaát véghezvisznek, valamint pénzt tudok gyűjteni a hazai sebesültek részére. A családom először őrültnek tartott, mára viszont megbarátkoztak az ötlettel, és a feleségem is mindenben mögöttem áll.”

„Fájdalmas lesz, de ez a kín össze sem hasonlítható azzal, amin a frontvonalon harcoló katonák mennek át nap mint nap. Még mindig rengeteg barátom van azokból az időkből, amikor Afganisztánban szolgáltam. És persze rengeteg doncaster-i srác is van köztük” – mondta el a tetoválótortúra kezdete előtt Clark, majd hozzátette: „Tudom, hogy egy kicsit extrém dolog a felsőtested első és hátsó részét 223 névvel megtölteni, de én így fejezem ki tiszteletemet az ottani férfiak és nők iránt. Emlékeztetőként fogok szolgálni, amíg csak élek.”

A kétgyermekes doncaster-i apa reméli, hogy képes lesz összegyűjteni ötszáz fontot a Help for Heroes (vagyis segítség a hősöknek) alapítvány számára. Terve, hogy minden évben, az Emlékezés Napján kibővíti a komor listát. Persze, csak ha szükséges. Kevin Kent tetoválóművész egyébként térítésmentesen ajánlotta fel szolgálatait.

Clark létrehozott egy oldalt a Just Giving pénzgyűjtő webhelyen, és már 165 fontot szedett össze a tervezett 500-ból. A webhelyet gyakorlatilag elözönlötték a támogatásukról biztosító és jókívánságokkal teli hozzászólások.

„Sok szerencsét Shaun, rengeteget jelent nekem, amit teszel, mert én is a férjem hazatértét várom” – írja az egyik hozzászóló, egy másik pedig lakonikusan csak így fogalmaz: „Tökös faszik. Emlékezni fogunk rájuk.”

A Help for Heroes egy olyan jótékonysági szervezet, ami azért gyűjt pénzt, hogy támogassa a Fegyveres Erők sebesültjeit. Csak az elmúlt két évben több mint 30 millió fontot gyűjtöttek megközelítőleg tízezer különböző eseménnyel.

Bár tény, hogy meglehetősen szokatlan módját választotta a tiszteletadásnak, maximálisan drukkolunk céljai eléréséért Shaunnak!
Forrás: Daily Mail
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását