2024. április 29. - Péter

MSZP: árkedvezmény a mostani fűtési szezontól

Már a mostani fűtési szezontól jelentős árkedvezményre számíthatnak a távfűtéses lakásban lakók - jelentette be Szanyi Tibor, az MSZP-frakció távfűtési munkacsoportjának vezetője kedden Budapesten, a szocialisták képviselőcsoportjának ülése után.
2008. június 24. kedd 15:48 - Hírextra
Szanyi Tibor szerint olyan döntéseket hoznak majd, amelyek alapján minden távfűtéses lakásban élő számára minden hónapban alanyi jogon jelentős árkedvezményt biztosítanak 2010 őszéig, ezt követően pedig a tisztán szociális jelleg lesz az irányadó.

A szocialista politikus a kedvezmény mértékét kérdésre sem kívánta megnevezni, mint mondta, a mérték "nem fog csalódást okozni", igazodik majd más európai országok gyakorlatához, illetve nem esik távol a távhő áfájának 15 százalékos csökkentésétől sem.

Mint mondta, 2010 őszéig az önkormányzatoktól, a lakosságtól és a távfűtőművektől azt várják, hogy lehetőleg mindenhol valósítsák meg lakásokon belül a radiátoronkénti szabályozhatóságot és a lakásonkénti mérhetőséget. Mint mondta, ehhez az állam nagyobb támogatást nyújt majd, mind az eddigi konstrukcióban, amelyben a költségek egyharmad részét állta az állam, és ugyanennyit biztosítottak az önkormányzatok és a lakók.

A politikus kérdésre válaszolva elmondta, hogy az áfacsökkentés nem került le a napirendről, de úgy vélik, jelenleg nem ez a megfelelő eszköz.

Szanyi Tibor, szintén a rövid távú intézkedések közé sorolta, hogy fokozottabb árellenőrzési gyakorlatot vezetnek be, elsősorban a fogyasztóvédelem segítségével, valamint az eddiginél sokkal jobban ösztönzik majd a távfűtőművek és hőszolgáltatók számára a szabad, piaci gázvásárlás lehetőségét.

Hangsúlyozta: emellett a jogszabályokat is felülvizsgálják, az őszi parlamenti ülésszakra előkészítik a távhőszolgáltatásról szóló és a lakásszövetkezeti törvény módosítását is.
A politikus a közép távú intézkedések közé sorolta a távhőcégek technológiájának korszerűsítését, a lakóházak felújítását, valamint az árképzési rendszer átalakítását. Hosszú távú intézkedésként pedig az alternatív energiaforrások bevonásának ösztönzését említette, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a mostani távfűtési rendszerekről való leválást nem támogatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását