2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megújuló energiák

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottsága június 23-án és 24-én, hétfőn és kedden Brüsszelben az Európai Unió megújuló energia célkitűzéseit vitatta meg.
2008. június 24. kedd 12:33 - Hírextra
 Hegyi Gyula, a bizottság magyar tagja az új jogszabályhoz olyan módosító indítványt nyújtott be, mely szerint az Európai Unió bioüzemanyag igényét alapvetően az Európában megtermelt, felesleges mezőgazdasági potenciált felhasználó nyersanyagból kell kielégíteni.

- A magyar agrárium nagy mennyiségű bioüzemanyag előállítására képes úgy, hogy mellette a hazai élelmiszerigényeket is fedezni tudja. Egészen más a helyzet azokban a fejlődő országokban, ahol milliók éhhalálát okozhatja az átállás - Hegyi Gyula a vita során azt is javasolta, hogy elsősorban úgynevezett második generációs, azaz cellulóz alapú bioüzemanyagot használjanak fel, amely előállításakor például mezőgazdasági hulladékot hasznosíthatnak.

A bioüzemanyagokba sokan egész vagyonukat belefektetik, mások szerint viszont zsákutcát jelentenek, hiszen környezetvédelmi szempontból inkább károsak, mint hasznosak. Hegyi Gyula, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának magyar tagja szerint a bioüzemanyagok előállítása jól szolgálja a magyar mezőgazdaság érdekeit és az ország energiaellátását. A fejlődő világban ugyanakkor a túlzott bioüzemanyag termelés súlyosan veszélyezteti az esőerdőket és az élelmiszerárak növekedése miatt éhínséggel fenyeget.

A szocialista képviselő felhívta a figyelmet arra a lehetőségre, hogy a biomasszából ne üzemanyagot, hanem áramot termeljenek, mellyel aztán hajtani lehet az elektromos meghajtású autókat. Szakértői becslések szerint így három-négyszer hatékonyabban lehet hasznosítani az üzemanyagot. Az elektromos meghajtású autók feltöltésére is egyre újabb technológiai megoldásokat vázolnak fel a szakértők. Hegyi Gyula szerint ezért a kötelező tíz százalékos bioüzemanyag bekeverési előírás helyett inkább először fel kellene mérni a felesleges európai mezőgazdasági kapacitást és csak azután szabad célszámokat meghatározni.

A szocialista képviselő úgy látja, hogy az olajárak drámai emelkedése és a környezetszennyezés miatt fel kell gyorsítani az alternatív energiákra épülő technológiai kutatásokat. Ez egyik fő feladata lesz a hamarosan Budapesten megnyíló európai innovációs központnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását