2024. május 18. - Erik, Alexandra

Tűzbonsai a könyvtárban

Bacskó Levente fotográfus-képzőművész különleges, tűzbonsainak elnevezett fehér viasz alkotásaiból nyílt kiállítás a szegedi Somogyi-könyvtárban hétfőn.
2008. június 16. hétfő 20:07 - Hírextra
A két hétig látható tárlaton bemutatott tucatnyi alkotás mindegyikében egy vagy több láng pislákol, gyakran azonban magát a tűzet nem is látni, csupán a viaszrétegeken hol gyengébben, hol erősebben átsejlő fényből lehet arra következtetni kanóc ég a kompozíciók belsejében.

A kiállítás megnyitóján Bacskó Levente elmondta, a fehér parafinból készített tűzbonsaiok akár félméteresek is lehetnek, súlyuk pedig gyakran több tíz kiló. A viaszrétegekből fölépített különleges formájú alkotások alapja lehet egy üvegtál, faragott kő, kerámia vagy akár kovácsoltvas is. Az egyedi szobrokhoz a művész általa "paticsoknak" elnevezett aranyozott üvegszűrőket is fölhasznál, amelyek csillogása, s a rajtuk áttűnő fény még különlegesebbé teszi az alkotásokat.

A tűzbonsaiokat az emberek többsége első pillantásra különleges gyertyának nézi, a művek azonban lényegesen időtállóbbak mint az ünnepeken vagy hétköznapokon használt egyszerű gyertyák. A tűzbonsai akár több ezer órát is képes világítani, köszönhetően az elkészítéshez használt rendkívül tartós kanócnak, a lángot cserébe azonban táplálni kell apró viaszgömbökkel.

Bacskó Levente felidézte, hogy a parafinnal mint egy műtárgy anyagával a nyolcvanas évek közepén ismerkedett meg. Egy barátja emlékére készített - akkor még kezdetleges eljárással - egy hatalmas gyertyát, amely csaknem húsz esztendeig égett jeles napokon és ünnepeken. A technológiát azóta tökéletesítette, s alkotásaival számos hazai és külföldi kiállításon vett részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását