2024. május 2. - Zsigmond

CSőd szélén a betegszállítók

A drasztikus üzemanyagár-emelkedés és a csökkenő állami kifizetés miatt őszre leáll és összeomlik a teljes betegszállítási rendszer, ha a finanszírozásban nem lesz változás - közölte a Délmagyarország hétfői számában Tanács Róbert, a Csongrád megyei beteg
2008. június 16. hétfő 09:45 - Hírextra
A szakember a napilapnak elmondta: ahelyett, hogy az egekbe szökő üzemanyagárakhoz szabták volna a finanszírozást, a szaktárca saját ígéretét is megszegte. A kialkudott 99 helyett ugyanis jelenleg 92 forintot fizettek a feladatok áprilisi teljesítéséért. Ezzel szemben most 190 forint körüli a betegszállítás önköltségi ára kilométerenként. Eközben például Szlovákiában - ahol kicsit olcsóbb az üzemanyag és alacsonyabb a munkabér - egy eurós, azaz közel 250 forintos kilométerpénzt fizetnek a betegszállításért a magánszolgáltatóknak - mondta Tanács Róbert.

Mivel a jelenlegi helyzet tarthatatlan - több kisebb cég már eladósorba került -, a betegszállítók szerdán tárgyalnak Székely Tamás egészségügyi miniszterrel. Ennek eredményeként vagy kibővítik a betegszállítási kasszát, vagy a kilométeralapú finanszírozásról átállnak a feladatalapú finanszírozásra, vagy leállnak a szolgáltatással - közölte Tanács Róbert.

Januártól vált szét a sürgősségi ellátást igénylő mentés és az ütemezhető betegszállítás. Előbbit az Országos Mentőszolgálat, utóbbit magáncégek végzik. Mivel az OEP által fizetett kilométerpénz korábban sem fedezte a szolgáltatást, tárgyalásba kezdtek a biztosítóval, majd február végén megállapodtak: 88-ról 99 forintra emelik januártól visszamenőleg a kilométerenkénti tarifát - emlékeztet a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását