2024. március 29. - Auguszta

A méhfajok mindenkit legyőznek

Egy új kutatás szerint, több méhfaj van a Földön, mint emlős- és madárfaj együttvéve. A méhfajok ezen új felmérését John S. Ascher amerikai kutató vezette. A vizsgálat több mint 19 ezer húsz méhfaj leírásán alapszik.
2008. június 16. hétfő 14:41 - Hírextra

"A legtöbb ember a mézelő méheket és néhány poszméhet ismer, ám dokumentumok szerint valójában több méhfaj van, mint madár és emlős együttvéve" - mondja Ascher.

A kutató felmérése kétezerrel több fajt sorol fel, mint a nyolc évvel ezelőtti, legutóbbi cenzus. A világ fajainak, különösen az apró rovaroknak katalogizálása hatalmas kihívás. A kutatók még azt sem tudják, összességében hány faj él a bolygón. A becslések szerint 5-100 millió a fajok száma, ám eddig csak két muilliót azonosítottak.

A világ méhfajainak megszámlálása igen fontos, mivel az elfoglalt rovarok nagyon fontosak a termények beporzásában. A mézelő méhek - mint az Apis mellifera - gazdasági szempontból a legfontosabb beporzók. ÁM míg a mézelő méhek jól ismert méhfajok, a legtöbb méh nem állít elő mézet, és nem él kasokban, mint ezen szociális faj.

A mézelő méhek egyedszáma az utóbbi években komolyan zuhan egy megmagyarázhatatlan jelenségnek, melyet a kutatók "kolónia összeomlási rendellenességnek" neveznek. Ezen jelenség végzett rengeteg kassal Amerikában. A méhfajok listája online is megjelen a Discovery Life weboldalon, a fajok osztályozásának kereshető adatbázisával.

Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását