2024. április 29. - Péter

Hazafelé a MüPában

A világzenei koncertek egyik legszebb hagyományaként rendezik meg jövő vasárnaptól három napon át a Művészetek Palotájában a Hazafelé elnevezésű fesztivált, amelynek címe és záró koncertje is a Muzsikás együtteshez kötődik - mondta Marton László Távolodó,
2008. június 14. szombat 08:36 - Hírextra
A Hazafelé népzenei fesztivál a húszéves Tükrös Zenekar koncertjével indul június 22-én, vasárnap este a Fesztivál Színházban. A Tükrös Zenekar azon együttesek közé tartozik, amelyek tagjai úgy gondolják, hogy a legjobb falusi bandák összeszokott „kamaramuzsikálásának” szépsége - az élő hagyomány - nem mindennapi élményt nyújt a hallgatóságnak.

A zenekar tagjai számára a Mezőség zenéje volt az, ami miatt a népzene meghatározóvá vált az életükben. Most több mint 20 év együtt muzsikálás után A mi Mezőségünk című lemezzel tisztelegnek a kiváló mezőségi - magyarpalatkai, magyarszováti, széki, bonchidai, nagysajói, visai, kolozsi - cigánybandák muzsikusai előtt.

A következő fellépő az Etnofon Zenei Társulás, ugyancsak a Fesztivál Színházban, június 23-án, hétfőn. Alapítója, Kiss Ferenc harmincöt éve kulcsfigura a magyarországi világzene-mozgalomban: olyan világszerte elismert zenekarok alapítója, mint a Kolinda és a Vízöntő.

Tematikus albumai - Nagyvárosi bujdosók, Szerelemajtók, Pávaének - éppúgy kötődnek a népzenegyűjtő Bartók és Kodály alkotásaihoz, mint Kiss szerzői életművéhez és a tradicionális magyar folklór emlékeihez. Éppúgy kötődnek az autentikus népi hangszerekhez, mint a kortárs könnyűzene elektronikus hangszereihez.

Június 24-én, kedden a Muzsikás együttes koncertjével zárul fesztivál a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Harmincöt éves pályafutása során a Muzsikás nemcsak a magyarországi táncház-mozgalom és az erdélyi paraszti muzsika metaforája lett, hanem világszerte azt is bizonyította, hogy a magyar népzene azonos értékű az egyetemes kultúra bármely más zenei műfajával.

Ausztráliától Japánig, Dél-Afrikától Észak-Amerikáig, Új-Zélandtól Angliáig olyan rangos koncerttermekben lépett fel, mint a Royal Festival Hall, a Queen Elisabeth Hall, a Concertgebouw és a Carnegie Hall, és sokoldalúságát az is jelzi, hogy egyaránt szívesen látott vendég világzenei, dzsessz-, alternatív és komolyzenei fesztiválokon.

A Muzsikás legújabban Bartók és Kodály műveinek népzenei előadásmódjával, ha úgy tetszik, a komoly- és népzene ötvözésével aratott kirívó sikert, együtt szerepelve többek közt Alexander Balanescuval, Jandó Jenővel, a Bartók és a Keller Vonósnégyessel, a Danubia Szimfonikus Zenekarral és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását