2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szabályozható férfierő

A szexuális aktust gyakran követő, nem kívánt terhesség elkerülésére ősidők óta léteznek százszázalékos biztonságot nem szavatoló módszerek. A legújabb kutatások a férfiak nemzőképességének időszakos, nem végleges, de teljesen biztonságos megszüntetésére
2008. június 13. péntek 10:23 - Hírextra
A férfiak nagy többsége boldogabb lenne, ha a szexuális tevékenységüket nem követné fogamzás (ezt egyébként nemzetközi statisztika is alátámasztja). A jelenleg alkalmazott óvszerek viszont nem teljesen megbízhatók, hiszen meghibásodhatnak, kilyukadhatnak. Az ondóvezeték elvágása, elkötése már biztonságos megoldás ugyan, de visszafordíthatatlan következménnyel, a nemzőképesség elvesztésével jár. Az ígért férfi antibébi-tablettával pedig még csak az igéretes kísérleteknél tartanak. A Popular Science Medicine idei hatodik számában arról tudósított, hogy a kutatók világszerte dolgoznak olyan eljárásokon, amelyekkel a férfiak nemzőképessége időszakosan, de feloldhatóan megfékezhető.

A legegyszerűbb megoldás szerint sebészeti úton az ondóvezeték behelyeznek egy olyan kis szilikondugót, amilyet az érsebészetben már jó ideje használnak. A dugó visszatartja a hímivarsejteket, az ebihalra emlékeztető alakú spermiumokat, amelyeket aztán a test sejtjei feloldanak. Az amerikai Sepherd Medical Company ez év elején 82 önkéntes résztvevővel megkezdte a ki is operálható dugók klinikai ellenőrzését.

A második lehetséges eljárást az ausztrál Les Knaugh elektromérnök ötlötte ki. Elgondolása szerint beültetnek az ondóvezetékbe egy szilikonburokba épített kis (minielemmel táplált) áramkört, ami a távvezérlehető rádiófrekvenciás parancsra kiterjeszti a szilikonburkot, és ezáltal elzárja a sperma útját. Egy másik gombnyomással adott parancsra pedig a szilikontest összehúzódik és utat ad a spermiumoknak. A mikroméretű áramkört már elkészítették, az állatkísérleteket a jövő év elején kezdik.

Az indiai kormány a születéskorlátozási programja keretében létrehozott alapítvány első teendőjeként indított - kezdetben nyulakon, majd 500 férfi önkéntes bevonásával -folytatott kutatást, melynek célja, hogy "élesben" ellenőrizzenek egy újfajta, negyedóra alatt az ondóvezetékbe injekciózható, a spermiumokat hatástalanító zselét. A zselé oly mértékben változtatja meg a hímivarsejtek burkolatának, cellájának a pH-ját (savas, illetve lúgos jellegét) hogy a sejthéj felbomlik, mire maga a spermium életképtelenné válik. A zselé tíz évig hatásos, de ha már nem szükséges, szódaoldattal kimosható, eltávolítható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását