2023. február 7. - Tódor, Rómeó

Gyűrűzés a weben

Azok is élőben követhetik a tápiógyörgyei fehér gólyák gyűrűzését, akik nem tudnak elmenni a helyszínre, ugyanis - most először - webkamera előtt gyűrűznek gólyát a Magyar Madártani Egyesület munkatársai, így a világhálón is megfigyelhető az esemény.
2008. június 13. péntek 18:42 - Hírextra
Ehhez nem kell mást tenni mint vasárnap délelőtt 11 és 12 óra között felkeresni a http://golya.mme.hu/golyakamera/kamera.php?c=tapio című honlapot, ugyanis körülbelül ekkor érkeznek oda a szakemberek a gólyafészekhez. A gyűrűzés során daruskocsi segítségével jutnak fel a madarakhoz, majd a kisgólyákat egyedi azonosítóval látják el.

Aki teheti, az azért látogasson el a helyszínre, mert néhány embert felvisznek magukkal a szakemberek, hogy közelről is belenézhessenek a gólyafészekbe. Általában egy kisgólyát levisznek magukkal, hogy az érdeklődők megnézhessék, megsimogathassák a madarat - mondta az MTI-nek Németh András, az MME munkatársa.

Magyarországon száz esztendeje kezdődött el a madárgyűrűzés. Évente száz-kétszáz gólya kap egyedi azonosítót. A madarak lábára helyezett, távcsővel is leolvasható jelzések segítségével a szakemberek nyomon tudják követni vonulásukat és azt is megtudják, mennyire hűek társukhoz, fészkelőhelyükhöz.

Magyarországon mintegy 4800-5000 gólyapár költ. Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását