2024. május 4. - Mónika, Flórián

A kárpótolt Plútó

A két éve bolygó mivoltától megfosztott Plútó számára némi kárpótlást jelenthet, hogy a Nemzetközi Asztronómiai Unió (IAU) idei közgyűlésén plutoidák néven egy új bolygóosztályt határoztak meg.
2008. június 13. péntek 07:01 - Hírextra
Az Oslóban megrendezett tanácskozáson az IAU még a múlt héten döntött erről, de a szervezet csak most ismertette új bolygómeghatározási feltételeit.

Az eset előzménye, hogy 2006 augusztusában az IAU prágai közgyűlésén újraosztályozta a bolygókat, és ennek során hosszas vita után a világ vezető űrkutatói arra a megállapodásra jutottak, hogy az 1930-ban felfedezett több mint háromnegyed évszázadon át bolygóként nyilvántartott Plútó nem bolygó.

Plútót sok csillagász egyébként sem tartotta a szó szoros értelmében vett planétának, mert bolygótársaitól eltérően egészen más "viselkedési" szokásai vannak, és jóval kisebb náluk. A vitát fokozta az Erisz nevű, gömb alakú égitest felfedezése, amely ugyancsak a Nap körül kering, ráadásul termetesebb a Plútónál, amellyel közel egy tartományban, de a Naptól nála távolabb rója kozmikus köreit. Ekkor a csillagászok azzal a dilemmával kerültek szembe, hogy felfedezték-e a Naprendszer 10. bolygóját, vagy ha nem, akkor a Plútó milyen jogcímen nevezhető bolygónak.

Ezt ellentmondást oldották fel a prágai közgyűlésen azzal, hogy törpebolygók néven új fogalmat vezettek be. Ez az osztály rangját tekintve megelőzi a kisbolygók, vagyis aszteroidák népes csoportját. Két éve a törpebolygókhoz sorolták a Plútó és az Erisz mellett az elsőként felfedezett kisbolygót, a Cereszt is.

Tehát a most felállított bolygóosztályozás szerint a Napot négy óriásbolygó, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz veszi körül. A sorban következnek az úgynevezett kőzet-, vagy nagybolygók: a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars. A következő osztály a Plútó és az Erisz alkotta plutoidák, de valószínűleg ez a kategória jövőben gyarapodni fog

Ceresz viszont a mostani osztályozás miatt maradt az egyetlen törpebolygó, mert nem felelt meg a plutoidák kategóriájába való belépéshez szükséges feltételek mindegyikének, vagyis annak, hogy a Neptunuszon túli pályán kell keringenie: a Ceresz lakhelye a Mars és a Jupiter közötti térségben van. Valószínűleg a magára maradt Ceresz már nem is kap társat. Végül a kisbolygók (aszteroidák) zárják a sort. Ezeknek az égitesteknek a száma viszont több millió is lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását