2024. április 20. - Tivadar

Már a ruha alá is benézek a biztonsági ellenőrök

Tíz amerikai repülőtéren megkezdték azoknak az új típusú szkennereknek a felszerelését, amelyek segítségével a biztonsági ellenőrök "bepillanthatnak" az utasok ruhája alá. A berendezés egy átlátszó kabin, amely az utas körül bezáródik és olyan hullámokat
2008. június 12. csütörtök 09:59 - Hírextra

A háromdimenziós képet, amelyen az elektronikusan "letapogatott" egyén arcát felismerhetetlenné változtatják, egy másik, zárt szobában tartózkodó hatósági személyhez továbbítják. A vizsgálat csak néhány másodpercig tart és mellőzhetővé teszi a testi motozást.

Az új módszer ellen azonban máris felemelte a szavát a szabadságjogok védelmével foglalkozó ACLU egyesület. Barry Steinhardt, az emberjogi szervezet "technológia és szabadságjogok" elnevezésű programjának igazgatója az AFP-nek nyilatkozva kijelentette: "Az emberek el sem tudják képzelni, mennyire pontosan kirajzolja testüket a kép", így például pontosan látható a nemi szervük is.

Az ACLU honlapja szerint az új berendezés kimutatja az emberi test legszemélyesebb jellegzetességeit is, különböző műtétek nyomait, az emberi testen kívül hordott egészségügyi segédeszközöket, a mell- és a péniszimplantátumokat, a katétereket.
Lara Uselding, a közlekedési minisztérium illetékese erre azzal válaszolt, hogy az új szkennerek bevezetése után is megmarad az utasok választási lehetősége: ha nem akarnak a gép "szeme" elé állni, még mindig választhatják a testi motozást.

Egyelőre New York, Los Angeles és még nyolc amerikai város repülőterein szerelik fel az új szkennereket, az év végéig 30 berendezés áll munkába. Európában az amszterdami Schiphol repülőtéren már működik ilyen típusú átvilágító-berendezés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását