2024. április 16. - Csongor

A kormány fontos célja a korrupció elleni harc

A korrupció rombolja a társadalom alapvető erkölcsi rendjét, felemészti az állami szervezetrendszerbe vetett bizalmat, ezért a kormányprogramban is fontos célként jelenik meg a korrupció elleni harc - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM
2008. június 12. csütörtök 18:24 - Hírextra
A tárca azzal kapcsolatosan adott ki közleményt erről, hogy a Transparency International (TI) hétfőn bemutatott tanulmányában azt állítja: Magyarországon rendszerszerű a korrupció.

Az MTI érdeklődésére, hogy mit kívánnak tenni a korrupció visszaszorítására, az IRM azt írta: a korrupció elleni fellépés hatékonyságának növelésére alakult meg - az igazságügyi és rendészeti miniszter irányításával - 2007-ben az Antikorrupciós Koordinációs Testület (AKT). Ennek a testületnek tagja a TI magyarországi tagozata is.

A testület elkészítette a Korrupció Elleni Stratégia tervezetét és a 2010 áprilisáig teljesítendő cselekvési programot. Ezek nemcsak a korrupciós jelenségekre koncentrálnak, hanem kutatják a korrupciót kiváltó okokat is, a megfogalmazott megállapítások pedig részint egybecsengnek a TI által most kiadott tanulmány egyes észrevételeivel - közölte a minisztérium.

A tárca hozzátette: bíznak abban, hogy az elsősorban az üzleti élet területére megfogalmazott ajánlások megvalósításában a TI munkatársaival - éppúgy, mint korábban - folyamatos lesz az együttműködés.

Mint írták, emellett a kormány már korábban is több intézkedésében megmutatta a tiszta közélet melletti elkötelezettségét. Példaként említették, hogy megújult a vagyonnyilatkozatok és összeférhetetlenségi szabályok rendszere, új szabályozás született a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságára és a kormány a közelmúltban terjesztette a parlament elé a közbeszerzési törvény módosító javaslatát, amelynek egyebek mellett célja a közbeszerzési eljárások átláthatóbbá tétele, így csökkentve a korrupció lehetőségét.

A korrupcióellenes nemzetközi civil szervezet Korrupciós kockázatok az üzleti életben című, hétfőn bemutatott tanulmánya szerint a korrupciós jelenségek az üzletemberek számára nagyobb problémát jelentenek az üzleti szféra és a közszféra találkozásánál, mint az üzleti életen belül.
A TI országtanulmánya szerint a vállalkozásokra és a versenyre vonatkozó jogszabályok elvileg megfelelő alapot biztosítanak a vállalkozás szabadságához és a tiszta verseny érvényesüléséhez, a törvények végrehajtásánál azonban komoly hiányosságok jelentkeznek, a tágabb jogszabályi környezet pedig korrupciós mechanizmusokat generál.

A leginkább az adózásra vonatkozó jogszabályok, a reformra szoruló pártfinanszírozási törvény, a "közbeszerzési törvény kiskapui, a nem működő lobbitörvény és a rosszul működő csődtörvény miatt alakulnak ki ezek a rendszerszerű mechanizmusok" - mondta hétfőn Alexa Noémi, a TI magyarországi tagozatának igazgatója.

A jelenséget a TI kutatása szerint a szoros személyi összefonódások, az önkormányzatok likviditási nehézségei, a politikusok és önkormányzati tisztviselők alulfizetettsége, illetve kulturális beidegződések is erősítik. A szervezet becslése alapján a korrupció 20-25 százalékkal drágítja a közbeszerzéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását