2024. május 2. - Zsigmond

Mégis vonulhatnak a melegek

Szerdán még megtiltotta, csütörtökön azonban már úgy nyilatkozott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK): van esély arra, hogy megrendezzék a július 5-i melegfelvonulást; az Új Generáció elnöke szerint példátlan, hogy a forgalom akadályozására hivatkozva
2008. június 12. csütörtök 18:27 - Hírextra
A rendező civil szervezetek szerda éjszaka még azt közölték az MTI-vel: megtiltotta a július 5-re tervezett melegfelvonulást a budapesti rendőrfőkapitány arra hivatkozva, hogy az akadályozná a közlekedést az érintett utakon.

Tóth Gábor főkapitány helyettese, Bodnár Zsolt azonban csütörtök délután azt mondta: lát esélyt arra, hogy mégis megrendezheti a "Meleg Méltóság Menetét" a Szivárvány Misszió Alapítvány. Az egyeztetések folytatódnak.

Az eseménysorozatot július 2-án megnyitó Lévai Katalin, szocialista európai parlamenti képviselő elfogadhatatlannak tartja a rendőrség döntését. A politikus az MTI-vel azt közölte: nem tehetjük meg, hogy a társadalom egy jelentős kisebbségének ne engedjük meg, hogy megmutassa magát.

Léderer András, az SZDSZ Új Generációjának elnöke arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években sok olyan rendezvényhez adta a rendőrség a hozzájárulását, amelyek nemcsak néhány utcát, hanem az egész várost megbénították.

Demszky Gábor főpolgármester az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a melegfelvonulás azon alkalmak egyike, amikor több ezer ember nyilvánosan kifejezheti meggyőződését. Úgy fogalmazott: ehhez minden, a demokratikus alapjogokat tiszteletben tartó embernek csatlakoznia kell, különösen most, "amikor Magyarországon és Budapesten egyre gyakoribbak a kisebbségek ellen uszító, gyűlöletkeltő (...) utcai megmozdulások".
A Magyar Helsinki Bizottság is súlyosan aggályosnak tartja, hogy a rendőrség a közlekedési szempontokat helyezi előtérbe egy alkotmányos alapjog érvényesítésével szemben.

Tiltakozott a rendőrség szerdai döntése miatt az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet is. Az AI szerint a rendőrségnek biztosítania kell, "hogy minden személy hátrányos megkülönböztetés nélkül hatékonyan gyakorolhassa a békés gyülekezéshez való jogát", és - mint közleményükben írják - a rendőröknek megfelelő felszerelése és kiképzése kell hogy legyen ezen jog védelmében történő fellépéshez.

Mindeközben a KDNP-s Rétvári Bence azt sérelmezte, hogy a melegfesztivál plakátján két félmeztelen kisfiú látható. A képviselő azt mondta, a párt emiatt a legfőbb ügyészhez fordul.
A Szivárvány Egyesület szervezésében tavaly július 7-én megtartott felvonulás a Hősök teréről indult, de az Oktogonnál több száz fős ellentüntetés fogadta a résztvevőket. Az ellentüntetők között az eljárás során ismeretlenül maradt személyek tojást osztottak szét, majd a felvonulókat többen azzal, illetve különböző tárgyakkal dobálták meg. Aznap este pedig még több embert bántalmaztak a fővárosban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását