2024. április 24. - György

Tart a vizsgálat Afganisztánban

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozta azt a robbanást, amely miatt Afganisztánban egy magyar tűzszerész egy robbanóeszköz hatástalanítása közben életét vesztette kedden kora reggel - közölte Hajdu Gábor ezredes, a tűzszerészek parancsnoka a szaktárc
2008. június 10. kedd 15:39 - Hírextra
Az MTI azon kérdésére, ki lehet-e zárni, hogy távirányítással robbantották fel az eszközt, a parancsnok közölte: a vizsgálat még nem tart itt, "semmit nem tudunk kizárni" - tette hozzá.

Bocskai István, a szaktárca szóvivője elmondta, az 1978-ban született Kovács Gyula főtörzsőrmestert a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptette elő.

A szóvivő tájékoztatása szerint egy afgán civil jármű egy másodrendű útvonalon haladva ráfutott egy házi készítésű robbanószerkezetre. Ekkor riasztották a tűzszerészeket, hogy átvizsgálják a helyszínt, feladatuk az volt, hogy felderítsék, van-e másik robbanóeszköz a közelben. Egy tűzszerész robot segítségével vizsgálták a helyszínt, és találtak egy másik robbanószerkezetet.

Hajdu Gábor, láthatóan megrendülten, a részletekről elmondta, a robot segítségével a tűzszerész körülhatárolta az eszközt, megpróbálta hatástalanítani, de ez nem sikerült. Ezután egy hurkot szeretett volna az eszközre rátenni, hogy elvontassák, de ekkor működésbe lépett a szerkezet és felrobbant.

Mint mondta, a robbanóeszközt a robot nem tudta kiemelni, valószínűleg nehezebb volt, mint 25 kilogramm, ezért kellett volna a hurokkal elvontatni.

Hajdu Gábor elmondta, a tűzszerész felkészült volt, tudta, mi a dolga és az eddigi információk alapján helyesen járt el. Kovács Gyula a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj első speciális századának parancsnoka volt. Korábban több tanfolyamot elvégzett már, és másodszor tartózkodott Afganisztánban.
Mint mondta, egy kollégája - egy pszichológussal együtt - kedden délelőtt értesítette az elhunyt családját a történtekről.

Közölte: a Magyarországon tevékenykedő tűzszerészeknél keddre gyásznapot rendelt el.

Beszámolt arról, hogy a magyar tűzszerészek Afganisztánban a legmodernebb felszereléseket használják, az öt kamerával felszerelt, távirányítható Andros F6A típusú amerikai gyártmányú robot a jelenlegi csúcstechnológiát képviseli, ugyanezt használja az amerikai hadsereg is az országban.

Ugyancsak a legmodernebb tűzszerész ruhát használják, az EOD9 típusú ruházat védelmet biztosít a hő és hanghatások ellen.

A tűzszerész járőr Afganisztánban egy parancsnokkal és két segédtűzszerésszel, valamint egy gépkocsivezetővel vonul a helyszínre, gépkocsijuk tartalmazza a legmodernebb felszereléseket, a tűzszerész roboton kívül például röntgenfelszerelés, valamint rádiófrekvencia-zavaró berendezés is van náluk.

A szóvivő közölte, hogy az Afganisztánban tevékenykedő nemzetközi erők (ISAF) feladata, hogy felderítsék, kik telepítették ezeket az eszközöket, ezt a helyi rendőrséggel együttműködésben teszik.

Bocskai István elmondta, hogy eddig csak könnyebb sérülések történtek Afganisztánban, karcolásokat, horzsolásokat szenvedtek a magyar katonák.

Azt is közölte, a család nem hatalmazta fel arra, hogy elárulja, hova valósi a katona.

A Honvédelmi Minisztériumban, amelynek épületére fekete zászlót tűztek ki, délután sajtónyilvános videokonferenciát tartanak. A konferencián az afganisztáni magyar kontingens parancsnoka ad tájékoztatást a történtekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását