2024. április 28. - Valéria

Négy évig kínozta az imámot a CIA

Egyiptomi börtönében elszenvedett szörnyű kínzásokról számolt be az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által 2003-ban Olaszországban elrabolt egyiptomi származású imám csütörtökön Alexandriában.
2007. február 22. csütörtök 18:43 - Hírextra
"Borzasztó kínzásoknak vetettek alá az egyiptomi börtönben. A testemet a szörnyű bántalmazások nyomai borítják" - jelentette ki a múlt héten szabadon engedett Abu Omar újságírók előtt egy alexandriai bíróságon, ahol a média éppen egy másik ügyről tudósított. Az egykori imám négy évet töltött börtönben azt követően, hogy a CIA ügynökei terrorizmus gyanúja miatt elrabolták Milánóban, és kihallgatásra Egyiptomba szállították.

A 44 éves Omar a csuklóján és a bokáján látható, állítása szerint áramütés okozta sebhelyeket mutatott az újságíróknak, és elmondta, hogy további sebek találhatók a hasán, illetve teste egyéb részein is. Az imám kijelentette: fél attól, hogy ismét börtönbe zárják és újabb kínzásoknak vetik alá.

Omar szeretne visszatérni Olaszországba, ám az egyiptomi hatóságok nem engedik, hogy elhagyja az észak-afrikai ország területét. Múlt héten Olaszországban bírósági eljárás indult 26 amerikai CIA-ügynök és öt olasz titkosügynök ellen, akik a milánói ügyészség vádja szerint részt vettek az imám elrablásában.

Ezzel első alkalommal kerül egy bűnügyi per középpontjába az Egyesült Államok egyik vitatott terrorizmus-ellenes eljárása, amelynek keretében a CIA a világ minden tájáról titokban begyűjti a terrorizmussal gyanúsított személyeket, majd harmadik országokba szállítja, ahol - a bírálók szerint - vallatásuk közben gyakran kínzásnak vetik alá őket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását