2024. április 18. - Andrea, Ilma

A bábolnai svindli újra terítéken

Újra napirenden lesz ma az Országgyűlésben a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügye; a témával kapcsolatban Veres János pénzügyminiszter Medgyasszay László (KDNP) interpellációjára adott válaszát május 26-án utasította el a parlament.
2008. június 9. hétfő 08:17 - Hírextra
A leszavazást követően az interpellációt a költségvetési bizottság múlt kedden vizsgálta. A testület a külföldön tartózkodó Veres Jánost helyettesítő Keller László PM-államtitkár kiegészítésével elfogadta a választ; a válasszal kapcsolatos bizottsági jelentésről hétfőn dönt a Ház.

A kereszténydemokrata Medgyasszay László május 26-án a parlament interpellációs időszakában azt tudakolta a pénzügyminisztertől, mi a kormány szándéka a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.-vel. Medgyasszay László szerint a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. elveszítette működésének alapjait és botrányok egész sorozata jellemezte. A képviselő úgy vélte, a rossz vagyonkezelői döntések miatt széteshet a ménesbirtok.

Erre válaszolva Veres János pénzügyminiszter azt mondta, a ménesbirtoknak jelentős vesztesége van. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kabinet az érvényben lévő jogszabályi követelményeknek megfelelően akarja működtetni a társaságot.

Azt szeretnénk, hogy minél hamarabb veszteség nélkül, vagy minimális veszteséggel, eredményesen működő társaság legyen a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. - tette hozzá Veres János. A miniszter azt is mondta válaszában, hogy a társaság szakmai vezetése "biztosított".

Az interpellációra adott miniszteri választ 181 igen és 184 nem mellett utasították el a képviselők. Nemmel szavaztak az SZDSZ-, a Fidesz-, a KDNP- és az MDF-frakció tagjai, valamint a két Fideszből kilépett független képviselő. Igennel voksoltak a szocialisták, valamint Gyenesei István önkormányzati miniszter, aki független képviselő.

Tizenhárom képviselő nem szavazott, közülük tizen szocialisták. Gőgös Zoltán (MSZP) jelen volt, de nem szavazott, akárcsak a szintén szocialista Szili Katalin, aki azonban az ülést vezette. Távol maradt a voksolástól az MSZP-ből például Kökény Mihály és Mécs Imre. Szintén jelen volt és nem szavazott Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője.

Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár a költségvetési bizottság múlt heti ülésén megerősítette: a kormány minden törvényből fakadó kötelezettségét teljesíti, ezen felül is olyan döntéseket hoz, amelyek garantálják a Ménesbirtok Kft. működését.

A kormány egyetért a törvényalkotó szándékával, a Ménesbirtokot jelentős nemzeti kincsnek, nemzeti értéknek tekinti, és nem hagyja, hogy ellehetetlenüljön, és veszélybe kerüljön az abban megtestesülő génállomány. A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008 első félévében 180 millió forintos tulajdonosi támogatást nyújtott, és ha szükséges, az év második felében is kap támogatást a társaság - fűzte hozzá Keller László.

Hangsúlyozta: nincs szó a Ménesbirtok széthullásáról vagy ellehetetlenüléséről. Tartós megoldást azonban szerinte az jelenhet, ha megszületik egy, a lótenyésztéssel kapcsolatos átfogó koncepció. A bábolnai külterületi földek értékesítése - az interpellációban elhangzottakkal ellentétben - nem érinti a Ménesbirtok Kft.-t és a lóállományt - hangsúlyozta az államtitkár.

Keller László azt mondta, tényleges veszély nincs, a vezetés szakszerűen működik, a finanszírozást az állam biztosítja. A kormány a lóállománnyal kapcsolatos szakmai kérdésekben nem kíván állást foglalni. A Ménesbirtok Kft. helyzete megnyugtató, eltekintve attól, hogy állami pénzügyi segítségre a jövőben is szüksége lesz, de ezt a költségvetés biztosítani fogja - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását