2024. április 25. - Márk

GYIK Műhely évzáró

A Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti (GYIK) Műhely Alapítvány 5-14 éves növendékei mutatják be alkotásaikat a Jövő Házában vasárnap nyíló évzáró kiállításon.
2008. június 7. szombat 10:28 - Hírextra

Sinkó István festőművész, a műhely vezetője alkotó és csoportszervező közösségként jellemezte az MTI-nek a Magyar Nemzeti Galéria keretében 33 éve működő GYIK együttesét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tapasztalatok bizonyítják: a művészetbe való beavatást már gyermekkorban érdemes elkezdeni. Mint fogalmazott, "a kreativitás belülről fakadó, elementáris alkotói igény, amelyet a kisgyerek, a fiatal még hitelesen tolmácsol, s melyet a felnőtt már csak némi nosztalgiával és irigységgel figyel."

A Szabados Árpád és Várnagy Ildikó által alapított, majd Sinkó István előtt néhány évig Szemadám György vezetésével működő műhely célja a kortárs művészet törekvéseinek integrálása az iskolán kívüli művészeti nevelésbe. A kétórás foglakozásokat egy-egy csoport számára hetente egy alkalommal tartják.

A GYIK Műhely korosztályok szerint átfogja a teljes alsófokú oktatást. A kicsiknél általában a csoportvezető által választott, fő motívumaiban az emberiség alapélményeihez kötődő mesét dolgoznak fel az év során, míg a nagyobbak utazások, kalandok, felfedezések, kultúrák találkozásának témáit gondolják végig kreatív formák között. A GYIK Műhely csoportjait évente átlag száz gyermek látogatja.

Sinkó István hozzátette, hogy a műhely 1991 óta alapítványként működik. Jelenleg 10 munkatárs - közöttük képző- és iparművész, művésztanár és művészeti egyetemi hallgató - dolgozik keretében. A műhely számos kiállítást, tárlatot szervezett az elmúlt 33 évben Budapesten és vidéken, módszertani füzeteket jelentetett meg, tévésorozatokban vett részt, ötévenként pedig nagy bemutató kiállítást rendez a Magyar Nemzeti Galériában.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását