2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Paulo Coelho a "mágus"

Elmegyógyintézetben kezelték, kábítószerezett, toplistás dalszövegeket írt, lepaktált az ördöggel, majd szakított vele, végül teljesült az álma és bestseller író lett Paulo Coelho; Az alkimista szerzőjének mindeddig rejtve maradt vad és kalandos életét az
2008. június 5. csütörtök 15:04 - Hírextra
A héten megjelent O Mago (A mágus) című több mint 600 oldalas biográfia akkora siker Brazíliában, hogy a boltokba kerülése napján 10 ezer darab kelt el belőle. A Planeta kiadó a külföldi piacot is meg akarja hódítani, 40 további országban tervezi a könyv terjesztését.

"Minden benne van. Erőszak, szex, vallás, rock and roll, sátánizmus. És megváltással zárul, hiszen valóra vált az álma, és híres író lett belőle" - foglalta össze szerdai Sao Pauló-i sajtókonferenciáján az életrajzot jegyző Fernando Morais.

A szerző elárulta, hogy a könyvben Coelho évekig ládában rejtegetett közel 200 naplójának és 100 magnókazettájának sokkoló vallomásaival szembesülhetnek az olvasók.

A hatvanadik évét taposó Coelho korábban úgy rendelkezett, hogy halála után az egészet égessék el, hogy titkai vele együtt sírba szálljanak. De aztán alkut ajánlott Moraisnak: megkaphatja a láda kulcsát, ha kideríti, ki volt az az ember, aki a diktatúra idején (1964-85) kínozta őt. És Morais szállította a nevet, így aztán Coelho megosztotta vele és a világgal a legbelső titkait.

Az életrajzíró megvallotta, hogy személyesen legjobban Coelho szexuális élete döbbentette meg. Annyira, hogy sokáig nem volt benne biztos, egyáltalán belevegye-e ezeket az intim részeket a kötetbe. Végül mégiscsak benne maradtak a homoszexuális kalandjai és tinédzser barátnőjével való viszonyának sikamlós részletei is.

A kötetből kiderül, hogy a tinédzser Coelhót apja egy Rio de Janeiró-i elmegyógyintézetbe záratta, ahol gyógyszerezték és elektrosokkal is kezelték. Onnan északra, Bahia államba szökött, ahol összeállt egy rockzenésszel, és együtt számos nagy sikerű nótát írtak. Ekkor szerezte első tapasztalatait a kábítószerekkel. A hetvenes években a sátánista tanok ragadták magukkal, és "szövetséget kötött az ördöggel", hogy nagy író váljon belőle.

Coelho életcélja végül beteljesült: 19 regényt írt (utoljára tavaly A portobellói boszorkány jelent meg tőle), s a világ legtöbb kötetet eladó írói közé emelkedett.

Morais szerint kitűnő filmet lehetne forgatni az életéből. Brazil filmesek már meg is keresték őt ezzel a tervvel.

Coelho húsz évvel ezelőtt megjelent Az alkimista című regényének megfilmesítésén éppen most dolgozik Laurence Fishburne amerikai színész-rendező.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását