2024. április 26. - Ervin

"Filmrendezőnek lenni a legjobb dolog a világon"

Izraelhez való kötődéséről, a filmszemlén szerzett tapasztalatairól és a rendezői létről beszélt a Witman fiúk keddi vetítésén Szász János rendező, aki a 12. tel-avivi nemzetközi diákfilmfesztivál zsűritagjaként tartózkodik Izraelben.
2008. június 4. szerda 07:23 - Hírextra

A rendező a magyar nagykövetségen tartott vetítésen elmondta: ugyan csak tavaly járt életében először Izraelben, de rögtön otthon érezte magát. Hozzátette, hogy az országhoz fűződő, alakuló kapcsolata "belső útjának része".

A május 31. és június 7. között zajló filmfesztiválról szólva kiemelte: a fiatal filmeseknek köszönhetően tanárként megtanulhatja, hogyan látják a fiatalok a világot, és ezt miként fejezik ki.
"Kevés a forma és sok az érdekes, egyszerű, emberi tartalom" - fogalmazott a rendező, hozzátéve, hogy az eddig látottak alapján a diákokat a háborúk és az emberi kapcsolatok foglalkoztatják leginkább.

Szász János Witman fiúk című filmje Csáth Géza novellája alapján készült, és bár a fivérek elmagányosodásáról szóló alkotás brutális történet, mégis a magyar kultúrtörténet része - vélekedett a rendező a tíz éve forgatott, és világszerte számos díjjal elismert filmről.

"Filmrendezőnek lenni a legjobb dolog a világon, mert a történeteken keresztül számos letűnt korba tehet időutazást az ember" - szögezte le, hozzáfűzve, hogy sok témát keres, de legjobban a bűn története érdekli.

A Witman fiúkon kívül, a Woyzeck és az Ópium - Egy őrült nő naplója című filmek rendezője a tel-avivi fesztivál 15 fős zsűrijébe kapott meghívást. Az európai színház- és filmművészet kiemelkedő alakjaként emlegetett rendező mellett egy francia filmkritikus, egy venezuelai forgatókönyvíró, egy német producer és egy marokkói, valamint egy amerikai rendező, illetve számos izraeli filmes szakember foglal helyet a zsűriben.

A rangos diákfilmfesztiválként számon tartott szemlén a zsűri többek között a legjobb dokumentumfilmnek, a legjobb kísérleti filmnek, a legjobb forgatókönyvnek és a legjobb rendezésnek járó díjat ítéli oda, valamint a zsűri különdíja is gazdára talál a zárónapon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását