2024. május 4. - Mónika, Flórián

Segítenek a babáknak a zsírsavak

Azok a koraszülöttek, akiket zsírsavakkal dúsított anyatejjel táplálnak, jelentős intellektuális fejlődést mutatnak hat hónapos korukra, közölték norvég kutatók a Pediatrics című orvosi szaklapban.
2008. június 3. kedd 17:35 - Hírextra
A terhesség alatt a zsírsavak a méhlepény fehérjéivel átjutnak a magzatba, és beépülnek a sejtek membránjába. Az anyatej viszont kevesebb zsírsavat tartalmaz, mint amennyi a magzathoz eljut az anyaméhben, ezért a koraszülötteknek kétféle alapvető zsírsavból hiányuk van a megfelelő táplálás mellett is.

Christian Andre Drevon az Oslói Egyetemen kollégáival azt vizsgálta, milyen hatással van az 1500 milligramm alatti súllyal született koraszülöttekre, ha az anyatejet, amit kapnak, a két alapvető zsírsavval feldúsítják.

32 milligramm úgynevezett docosahexaenoic savat és 31 milligramm arachidonic savat adtak az anyatej 100 milliliteréhez, ezen kívül pedig még fehérjékkel, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, vassal és folsavval dúsították.

Hat hónapos koruk körül azok a koraszülöttek, akik a feljavított anyatejet kapták táplálékul, jelentősen jobban teljesítettek a problémamegoldó feladatokban, valamint a tárgyakat felismerő és megkülönböztető képességük is jobbnak bizonyult, mint a többieké.

Terveik szerint a kutatók későbbi életkorban is ellenőrzik a gyerekek képességeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását