2024. április 28. - Valéria

Kifosztják a földtulajdonosokat?

A Fidesz szerint a földtulajdonosok törvénnyel szentesített kifosztása indult meg az összevont mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) alkalmazásával - mondta Font Sándor, az ellenzéki párt szakpolitikus kedden az MTI-nek.
2008. június 3. kedd 20:42 - Hírextra
A Fidesz elutasítja egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetését, és ezzel a földtulajdonosok törvénnyel szentesített kifosztását is - mondta Font Sándor.

Mint mondta, az rendszer egyik lényeges eleme ugyanis az, hogy aki 2006-ban már bérlőként földet művelt, az megkapja a föld után járó támogatási jogosultságot akkor is, ha visszaadja a földet a tulajdonosnak.

Font Sándor szerint több mint egymillió olyan földtulajdonos van, aki bérbe adta a termőföldjét, mit sem sejtve a kormány szándékáról, és most a földje után járó támogatási jogosultságot odaadják azoknak a tsz-alapú tőkés nagybirtokoknak, amelyek több ezer hektár más tulajdonostól bérelt földön folytatnak termelést.

A fideszes politikus a rendszer bevezetése ellen érvelve arról is beszélt, hogy a két héttel ezelőtt megjelent uniós mezőgazdasági állapotfelmérés végérvényesen hiteltelenné tette a kormány indokait arra, hogy miért szeretné bevezetni az SPS támogatást.

Mint mondta, az új uniós tagországoknak 2013-ig kell bevezetniük ezt a rendszert, amire a kormány azonban már 2009-től szeretne rátérni. Ugyanakkor a mostani uniós állapotfelmérés 2013-ról azt a támogatási formát javasolja, amelyet jelenleg is alkalmaz Magyarország.

Gőgös Zoltán a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a keddi kormányszóvivői tájékoztatón beszélt arról, hogy lehetőség lenne kormánydöntéssel is az új rendszer alkalmazására, de ilyen jelentőségű kérdésnél a gazdálkodók, illetve a parlament támogatása is szükséges. Amennyiben ezt a támogatást nem sikerül elérni, elállnak a rendszer 2009-es alkalmazására vonatkozó törvényjavaslattól, amely pedig egyértelműen előnyös lenne a gazdálkodóknak és az országnak.

Gőgös Zoltán az SPS rendszerrel kapcsolatban hangsúlyozta: a rendszer 2009-es alkalmazása nem uniós kötelezettség, hanem nemzeti érdek. Mint rámutatott, az SPS-rendszert már alkalmazó 15 régi tagállam közül egy sem akart visszaállni a korábbi támogatási rendszerre, ez is bizonyíték annak használhatóságára, eredményességére. Amennyiben Magyarország nem alkalmazza jövőre az új SPS-rendszert, ez igen kedvezőtlen lenne azoknak az állattartóknak, akik nem rendelkeznek földterülettel.

Az államtitkár kiemelte, hogy az új rendszer keretében a támogatás feltételeként a gazdálkodóknak be kell tartaniuk 19 környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszerhigiéniai előírást. Ez általános fogyasztói és társadalmi érdekeket szolgál. Az új rendszerrel azt is el lehet érni, hogy a támogatási rendszerbe ne kerüljenek be a termelésre alkalmatlan, rossz minőségű földek. Az eddigi tapasztatok szerint évről évre több tízezer hektár termelésre alkalmatlan terület kerül be a támogatási rendszerbe, ez viszont az egységre jutó támogatási összeget fokozatosan csökkenti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását