2024. április 26. - Ervin

Miért zárják be az óvodákat?

Az óvodai nevelési év szeptember 1-től, a következő év augusztus 31-ig tart, amely kb. 244 nevelési napot jelent. Sok helyen ebből különböző hivatkozásokkal 40- 50 napot zárva tart az óvoda. Az óvodában járó gyermekek számára nincs előírva szünet, mint az
2008. június 2. hétfő 11:00 - Hírextra
Hivatkozási alap, hogy a törvény előírása szerint a pedagógus szabadságát az óvodákban a június 1-jétől augusztus 31-ig tartó időszakban kell kiadni, ha a szabadság nyáron nem adható ki, akkor a nevelési év többi részében kell kiadni. De ez nem indok arra, hogy egész nyáron vagy szakaszosan zárva tartsák az óvodákat.

Az óvodafenntartónak kell gondoskodnia a szabadságolások miatt távol lévő óvodapedagógusok helyettesítéséről. De bérmegtakarítás érdekében inkább zárva tartják az óvodát nyáron, nem törődve azzal hol helyezi el gyermekét a szülő erre az időre. Nincs minden családban nyugdíjas nagymama, nagypapa.

Az óvoda a nevelés nélküli munkanapokon is zárva van a gyermekek előtt.

A jogszabály öt nevelés nélküli munkanapot biztosít az óvodai dolgozóknak értekezletek, megbeszélések és különböző ügyek elintézése céljából. Az óvodai nevelés nélküli munkanapon gondoskodni kell a gyermekek, tanulók felügyeletéről, de az óvodák közlik a szülőkkel, hogy ezen a napon ne vigyék be gyermeküket az óvodába.

A törvényben meghatározott óvodai feladatok ellátásához igénybe vehető heti időkeret ötven óra.

Ebből a finanszírozott időkeretből is elspórolnak az óvodafenntartók, ezért a szülőknek előbb kell elmenni a munkahelyükről, hogy zárás előtt el tudják vinni gyermeküket az óvodából.

A tanköteles korú gyermekek óvodai elhelyezésének időelőtti megszüntetése is szülői panasz.

Az iskolába felvett gyermek óvodai elhelyezése csak a nevelési év utolsó napján (augusztus 31.) szüntethető meg. Mulasztásos törvénysértésnek tekinthető, ha az óvoda megszünteti az óvodai elhelyezést, miután áprilisban a gyermeket beíratják az általános iskolába.

Javasoljuk az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak, hozzon rendelkezéseket alábbiak szerint:

Az óvoda nevelési intézmény, nem gyermekmegőrző hely.

A gyermekek felügyeletét csak szakképzett óvodapedagógus végezheti.

Az óvodákat az egész nevelési évben folyamatosan nyitva kell tartani. Elő kell írni az óvodafenntartóknak, hogy helyettesítéssel oldják meg az óvoda pedagógusok szabadságolását, nem a gyermekeket kell "összevonni", utaztatni a nyitva tartó óvodákba.

Az óvoda napi nyitva tartás idejét a szülők igénye alapján kell megállapítani reggel 5 óra és 20 óra között.

Az óvodákban nem lehet nevelés nélküli munkanapokat tartani.

A szükségszerű karbantartások miatt más távolabb lévő óvodában elhelyezett gyermekek szüleinek utazási költségét és keresetkiesését az önkormányzatnak meg kell téríteni.

További információ a www.iskolaszek.hu weblapon.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását