2024. április 19. - Emma

Étrend, mint világörökség?

A spanyol kormány vezetésével Spanyolország, Olaszország, Görögország és Marokkó javaslatot nyújt be az UNESCO-nak, hogy a mediterrán étrend kerüljön föl a világörökségek listájára.
2008. június 2. hétfő 11:49 - Hírextra

"Spanyolország a kezdeményező, azzal a meggyőződéssel, hogy a spanyol kulináris modell egyértelműen rászolgál erre az UNESCO kitüntetésre" - jelentette be közleményében a spanyol agrárminiszter, Elena Espinosa.

Ha a mediterrán diéta felkerül a listára, az a spanyol borok, az olívaolaj és a sonka külhoni reklámját is segíti majd.

A mediterrán étkezési kultúrát a fejlett világ számos országában a hosszú, egészséges élet zálogának tekintik. Az elnevezés azonban országonként is valamelyest eltérő étrendet takar, ideálisnak a hatvanas évek eleji krétai, görög, dél-olasz étkezési tradíció tekinthető.

A diéta a többszörösen telítetlen zsírokból - főként olívaolajból -, sok hüvelyesből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből, halból, közepes mennyiségű tejtermékből, kevés húsból és cukorból áll.
Spanyolországban azonban hús bőségesen kerül az asztalra. Az elhízott felnőttek aránya az elmúlt tíz évben megduplázódott az országban, és minden harmadik gyerek is túlsúlyos vagy elhízott - miként Olaszországban és Görögországban is -, ami a legmagasabb arány Nyugat-Európában.

A spanyol kormány ezért felkérte az éttermeket, fogadjanak el egy önkéntes szabályozást a kisebb adagokról, mert szerintük a kiadós adagok arra késztetik a fogyasztókat, hogy túlegyék magukat.

Mindez nem kérdőjelezi meg a tradicionális étrend értékes voltát, azt, hogy az olasz, spanyol, görög és marokkói közös alapokon álló étkezési kultúra az egyik legjobb a világon - véli Ferran Adria, az El Bulli nevű világhírű étterem séfje.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását