2024. május 7. - Gizella

A királynő érzelmes búcsúja

Névrokonától vett érzelmes búcsút hétfőn, megkoronázásának 55. évfordulóján II. Erzsébet királynő, aki Southampton kikötőjében tett utolsó látogatást a brit tengerhajózás királynőjénél, a Queen Elizabeth 2 luxus óceánjárónál.
2008. június 2. hétfő 18:55 - Hírextra

A csak QE2 néven emlegetett óriást a jelenleg 82 éves uralkodó avatta fel 1967-ben. A hajó több mint negyven évi szolgálat és 8 millió kilométer megtétele után nyugdíjba készül: novembertől Dubaj partjai előtt horgonyozzák le, és úszó luxusszállodává alakítják át.

A QE2-t egyébként nem a jelenlegi uralkodóról nevezték el. A Cunard hajóstársaságnak már korábban is volt egy ilyen nevű luxusgőzöse, amely a királynő néhány éve, 101 éves korában elhunyt édesanyja után kapta nevét, és a most végleg révbe készülő óceánjáró nevében a 2-es sorszám csak azt jelöli, hogy e néven ez a második hajó a cég flottájában.

A Queen Elizabeth 2 pályafutása nem volt mentes viharos, sőt háborús epizódoktól. Érték bombafenyegetések, egy ízben az amerikai partok előtt megfeneklett, 1982-ben pedig csapatszállítóvá alakították - ehhez hozzátartozott, hogy az elegáns sötétkék-fehér hajótestet a haditengerészetnél honos szürkére festették át -, és háromezer brit katonát vitt az argentinok által megszállt Falkland-szigetek háborús övezetébe.

Mára azonban végképp eljárt felette az idő, és nem elsősorban azért, mert a repülőgép szinte tömegközlekedési eszközzé vált.

A tengeri hajókázás manapság sokadik virágkorát éli, azonban a piacot ma már olyan óriások uralják, mint a Cunard 1 milliárd dollárért épített, 2004-ben szintén II. Erzsébet királynő által felavatatott jelenlegi zászlóshajója, a 150 ezer tonnás, 340 méter hosszú, 157 ezer lóerős Queen Mary 2, minden idők legdrágább, legnagyobb, leghosszabb, legmagasabb, legszélesebb és legerősebb tengeri utasszállítója.

A királynő hétfői southamptoni látogatása ugyanolyan szürke napra sikeredett, mint az 55 évvel ezelőtti koronázásé. Annak idején abból a meggondolásból választották ki a június eleji dátumot, hogy akkor biztos szép idő lesz - ám a több százezer alattvaló szakadó esőben volt kénytelen várni a nagy eseményt.

A két idős névrokont most is hideg, esős, szeles időjárás fogadta a dél-angliai kikötőben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását