2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bajban a kormányfő!

Éles támadások kereszttüzébe került a hét végén Mirek Topolánek cseh kormányfő, miután kiderült, hogy e heti olaszországi szabadságára olyan pénzügyi társaság különgépével repült el, amely érdekelt néhány állami vállalat privatizációjában.
2008. június 1. vasárnap 07:02 - Hírextra
"Mindent magam fizetek. Magánügyeimről senkinek sem adok tájékoztatást" - üzente meg szombaton Szardínia szigetéről Topolánek a cseh sajtónak, amely már néhány napja a miniszterelnök "talányokkal teli" szabadságának hátterét boncolgatja.

Topoláneket olasz kollégája, Silvio Berlusconi hívta meg szardíniai villájába, s a két kormányfő szerdán Rómában megbeszélést is folytatott egymással.

Egy ilyen formális találkozó beiktatásával Topolánek hivatalos útnak minősítheti szardíniai kirándulását - kíséretében ott van élettársa Lucie Talmanová, egyéves kisfia, Ales Rebícek közlekedési miniszter és néhány közeli barátja -, ami lehetőséget nyújt neki arra, hogy a költségeket az állammal téríttesse meg - véli a cseh sajtó.

A felháborodás tovább fokozódott, amikor kiderült, hogy a Prága-Szardínia utat Topolánekék a J&T pénzügyi csoportba tartozó ABS Jets társaság különgépén tették meg. A J&T beruházó csoport több állami cég privatizálásában érdekelt, egyebek között szeretné megszerezni a prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret is.

Az ABS Jets társaság az úttal kapcsolatban megtagadja a tájékoztatást. "Klienseinkkel való kapcsolatunkról soha semmiféle információt nem adunk ki" - közölte a Mladá Fronta Dnes kérdésére a társaság szóvivője.

"A miniszterelnöknek hiteles dokumentumokkal be kell bizonyítania, hogy az utat valóban a saját zsebéből fizette. Máskülönben nehéz lesz megcáfolnia azt a véleményt, hogy lekötelezettje a P&T pénzügyi csoportnak" - írta a Lidové Noviny.

A prágai lapok szerint egy különgép útja Prágából Szardíniába és vissza mintegy 560 ezer koronába (5,6 millió Ft) kerül, s ez még egy jól fizetett kormányfőnek is szép pénz.

"A kormányfő szabadsága tele van kérdőjelekkel. Kik vannak a kíséretében? Miről tárgyalnak Olaszországban és kinek az érdekében?" - sorolta a kérdéseket a Právo című napilap.
Topolánek nem most szembesül először ilyen kritikákkal. Az év elején a médiai azért bírálta élesen, mert egy hivatalos útról visszafele a különgép nagy kitérőt tett, és leszállt Innsbruckban, ahol a miniszterelnök barátaival együtt kiszállt, hogy a hétvégén síeljen egy jót. A botrány azért robbant ki, mert Topolánek az innsbrucki megállót hivatalos tárgyalással indokolta. Újságírók azonban kiderítették, hogy az időt nem megbeszélésekkel, hanem síeléssel töltötte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását