2024. április 19. - Emma

Sztárok a dohányzás ellen

Dohányzás elleni kiáltványt tettek közzé az ukrán sportélet, szórakoztatóipar és kultúra csillagai a hét végén Kijevben.
2008. május 31. szombat 15:55 - Hírextra
A sztárok, köztük Jana Klocskova úszónő, többszörös olimpiai bajnok, Osztap Sztupka filmszínész, Olga Szumszka televíziós személyiség a manifesztum aláírása után bejelentették, hogy "hadat üzennek a dohányzásnak". Felszólították a dohányzó és nemdohányzó ukránokat, hogy csatlakozzanak a dohányzás elleni világnap alkalmából meghirdetett, füstölés elleni akciójukhoz - jelentette a liga.net ukrán internetes gazdasági hírügynökség.

A dohányzás elleni kiáltvánnyal és az akcióval a sztárok - mint fogalmaztak - a nemzetük egészségét károsító "dohányzási járványra" szeretnék ráirányítani a széles közvélemény figyelmét. Reményüket fejezték ki, hogy a társadalom felismeri a dohányzás veszélyét, és felveszi e káros szokás ellen a harcot.

A füstölés elleni küzdelem első lépéseként a manifesztum aláírói nyolc, különböző cigarettamárkákat jelképező nagy dobozt taszítottak le a Kijev központjában lévő, a rendezvénynek helyet adó Ukrán Ház lépcsőjéről. Ezt követően a dohányzás káros hatásait közérthető formában ecsetelő könyvecskéket osztogattak a járókelőknek önkéntes segítők bevonásával.

Ukrajnában a felnőtt lakosság 60 százaléka, közte a nők 12 százaléka dohányzik. Ráadásul az utóbbi néhány évben megháromszorozódott a dohányzó nők száma. Az ukrán lakosság évente 10 milliárd hrivnyát (kb. 290 milliárd Ft) - a GDP 1,2 százaléka - költ dohányárukra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását