2024. április 26. - Ervin

A menyasszony szűznek hazudta magát

Heves polémiát váltott ki pénteken Franciaországban a lille-i bíróság azon döntése, amely azért nyilvánított semmisnek egy házasságot, mert a menyasszony szüzességét illetően az esküvő előtt hazudott a vőlegénynek.
2008. május 31. szombat 10:51 - Hírextra
A lille-i városházán 2006. július 8-án kötött házasságot az ifjú pár: a vőlegény mérnök, a menyasszony diák, mindketten muzulmán vallásúak. Az esküvői vacsora után a nászéjszaka botrányba fulladt, miután kiderült, hogy az ifjú feleség nem szűz. Márpedig korábban ezt állította jövendőbelijének. Az átvert férj azonnal követelte a házasság semmissé nyilvánítását, amelynek kérvényezésébe végül - két hónappal később - felesége is beleegyezett.

A lille-i bíróság a polgári törvénykönyv azon kitételére hivatkozva nyilvánította semmisnek a házasságot, amely kimondja: "amennyiben tévedés történt a személy alapvető tulajdonságait illetően, a másik házastárs kérheti a házasság semmissé nyilvánítását".

A francia emberi jog szervezetek - amelyek botrányosnak tartják a döntést - elsősorban azt kifogásolják, hogy a bíróság a szüzességet egy nő alapvető tulajdonságaként ismerte el. Az Emberi Jogok Ligája szerint a döntés diszkriminatív, s a "szüzesség nem képezheti az igazságszolgáltatás tárgyát".

A döntés "a nők és a férfiak közti egyenjogúságot vonta kétségbe, hiszen a férfiak állítását ugyanezen okból nem lehet megkérdőjelezni" - írta közleményében Frédéric Lefebvre, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) szóvivője.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Guillaume Didier a France 2 közszolgálati televízióban viszont azt hangsúlyozta, hogy a bíróság nem a szüzesség kérdéséről foglalt állást, hanem megállapította, hogy az egyik házastárs egy, a mindkét házasulandó fél számára fontos és alapvető dolgot illetően hazudott társának.

Elisabeth Badinter filozófus-ügyvéd szerint szégyen, hogy a bíróság egyáltalán hajlandó volt a kérelemmel foglalkozni egy olyan országban, ahol több évtizedes harc eredményeként a nők szexualitása teljesen szabad dolog és a magánszférába tartozik. Szerinte a bíróságnak inkább meg kellett volna védenie a nyilvános megalázásától azt a fiatal muzulmán lányt, aki nyilvánvalóan a családja és a környezete nyomására nem tehette meg, hogy nem hazudik.

A filozófus szerint ahelyett, hogy a szabadság és az egyenlőség elveit, azaz a saját értékeit védené a francia társadalom, a multikulturalizmus nevében egyfajta hanyatlás történik egy olyan felfogás irányába, amely szerint az egyes közösségek ősi hagyományait mindenáron tiszteletben kell tartani.

Franciaországban 2004-ben 745 házasságot nyilvánítottak semmisnek, de 265 kérelmet elutasított a bíróság. A semmissé nyilvánítás legfőbb okai a kölcsönös beleegyezés hiánya, az egyik házastárs jelenlétének hiánya, a bigámia, a vérfertőzés és a hazugság. De ez utóbbi okaként még soha nem szerepelt a szüzességet illetően történt megtévesztés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását