2024. április 24. - György

Thaiföld komolyan veszi a dohányzásmentes világnapot

Thaiföldön igen komolyan veszi a május 31-i Dohánymentes Világnapot: a napilapok és a tévéadók hosszasan taglalják a dohányzás ártalmait, felhívva a figyelmet arra, hogy a cigarattázás a leggyakoribb megelőzhető halálok.
2008. május 30. péntek 12:04 - Hírextra
Prakit Vatíszatokit, a Dohányzásellenes és Egészség Alapítvány főtitkárának reményei szerint komoly hatása lesz az ez évi kampánynak, amely Dohánymentes Ifjúság címet visel. Iskolások, valamint egyetemi diákok a városok utcáin plakátokkal és rögtönzött előadásokkal fogják felvilágosítani társaikat és a felnőtteket, miért nem érdemes a füstölés szenvedélyének hódolni.

Thaiföld a füstmentesség éllovasának számít. Az 1992-ben bevezetett dohánytermék-ellenőrzési törvény és a nemdohányzók egészségvédelmi törvényének bevezetése óta folyamatosan csökken a füstölők száma. Az utánpótlás, azaz a fiatalok körében is egyre kevesebben szoknak rá a cigarettára. A dohánytermékek árának magas adóhányada és a középületekben való dohányzás tiltása csak kis része a rendszabályoknak. Magánirodákban, éttermekben és más közösségi helyiségekben is feltűnően sok tábla hívja fel a figyelmet a dohányzási tilalomra, valamint a mintegy 11 ezer forintnak megfelelő összegű bírságra. 2005 óta a cigarettásdobozokra a Magyarországon is ismert figyelmeztető feliraton kívül kifejezetten sokkoló hatású képeket is kötelező felragasztani. Ezek a büdös lehelettől a tüdőrákig szinte az összes káros hatásra látványosan figyelmeztetik azokat, akik mindenáron ragaszkodnak egészségtelen szenvedélyükhöz. A reklámtilalom nem csak a szokásos tévé- vagy újsághirdetésekre terjed ki. A játékfilmek dohányzásos jeleneteiben a cigiző szereplő száját, kezét és természetesen magát a füstölő cigarettát is le kell takarni. A kormány legutóbb februárban adott újabb döfést a dohányzásnak, amikor kötelezően füstmentessé tette a bárokat, piacokat és kerthelyiségeket.

Az intézkedések sikerességét bizonyítja, hogy a dohányipar már régen nem tekinti Thaiföldet komoly piacának és inkább más országokra koncentrál a délkelet-ázsiai térségben. Míg Vietnamban, Indonéziában vagy Kambodzsában a férfiak kb. 70 százaléka szokott rendszeresen rágyújtani, addig a thai lakosságának már csak 15 - 20 százaléka dohányzik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását