2024. május 28. - Emil, Csanád

A maffia halállistája: 2500 tíz év alatt!

Az olasz maffia 2500 embert, köztük 37 gyermeket gyilkolt meg az elmúlt tíz évben - közölték Olaszországban annak kapcsán, hogy idén már a 12. alkalommal tartották meg a szervezett bűnözés áldozataira való nemzeti megemlékezés napját.
2007. március 22. csütörtök 16:35 - Hírextra
A maffiagyilkosságok 70 százaléka büntetlenül marad, és a legtöbb esetben a bűncselekmény indítékára sem derül fény. A maffia két és fél ezer áldozata között 155 olyan személy van, akinek semmi köze nem volt a szervezett bűnözéshez: "rosszkor volt rossz helyen", vagyis egy-egy mészárlás vétlen, "járulékos" áldozataként vesztette életét, illetve azért ölték meg, mert szemtanúja volt a leszámolásnak.

Mintegy 30 ezren vettek részt szerdán a legnépesebb emléknapi rendezvényen: civil szervezetek tiltakozó menetén, amelyet a szervezett bűnözés áldozatainak emlékére tartottak a dél-olaszországi, calabriai Polisentában. A megmozdulással az állampolgárok azon elvárásának szerettek volna hangot adni, hogy "teljes erővel" folytatódjon a bűnszervezetekkel szembeni fellépés. Vezetőjük bírálta a hatóságokat, amiért az utóbbi időben alábbhagyott a maffiával szemben a figyelmük.

A megmozdulás keretében az áldozatok 250 hozzátartozója találkozott az olasz parlament maffia-ellenes bizottságának elnökével, Francesco Forgionéval is, a menetben pedig részt vett a parlament elnöke, Fausto Bertinotti is, valamint Rita Borsellino, a Cosa Nostra által meggyilkolt Paolo Borsellino maffiaellenes vizsgálóbíró nővére.

Romano Prodi miniszterelnök üzenetben hívott fel a szervezett bűnözés elleni harcra. A calabriai Polistenában emléktáblát avattak a maffia által meggyilkolt 700 ember nevével. Róma után ez a második olasz város, ahol emléktáblával örökítették meg a szervezett bűnözés áldozatainak emlékét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását