2024. április 27. - Zita

Nem kerül egyházi kézbe a tatai gimnázium?

Ha Hiller István miniszter betartja a finanszírozásról szóló ígéretét, elkerülhető a 800 fős tatai Eötvös Gimnázium egyházi fenntartásba adása - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés fideszes elnöke, Völner Pál.
2008. május 30. péntek 16:30 - Hírextra
Komárom-Esztergom megye egy tatai gimnáziumot és egy komáromi szakközépiskolát finanszírozási nehézségek miatt egyházakhoz közeli alapítványoknak akart átadni. Tatai-Tóth András MSZP-s tatai képviselő írásbeli garanciát szerzett a minisztériumtól arra vonatkozóan: ha a gimnáziumot alapítványi fenntartásba adják, az intézmény ugyanakkora támogatást kap, mint az egyházi intézmények.

Michl József, Tata fideszes polgármestere elmondta az MTI-nek, hogy egyrészt a testület érzékeli a városban kibontakozó egyházellenes hangulatot, amelyet az egyházi átadás ellen összegyűlt csaknem tízezer aláírás nyomatékosít, másrészt nem szeretnék, ha magánemberekből álló alapítvány privatizálná a gimnáziumot.

A polgármester pénteken bejelentette, javasolják a megyének, hogy a gimnáziumot a tatai önkormányzat Városkapu Zrt. nevű társasága vegye át, amely kiemelten közhasznú, nonprofit társaságként jogosult a miniszter által megígért támogatásra. Ha a minisztérium folyósítja a normatívát, nem kell leépítéseket végrehajtani az intézményben.

A közgyűlési elnök és a polgármester is elmondta, hogy Tatai-Tóth András, aki a gimnázium tanára is volt, jelenleg pedig a parlament oktatási bizottságának tagja, egyúttal az iskolát átvenni kívánó Eötvös Alapítvány alapítója. A fideszes politikusok szerint összeférhetetlen, hogy Tatai-Tóth András saját magának lobbizik, és remélik, hogy egy városi, kiemelten közhasznú társaság is megkaphatja a minisztérium által ígért támogatást.

A komáromi Széchenyi Szakközépiskolát a református egyházhoz közeli alapítványnak szeretné átadni a megye. Komárom 9 szocialista és 9 fideszes képviselőből álló testülete már két ízben teljes egységben úgy döntött, hogy ellenzi az elképzelést. Legutóbbi ülésükön azt is kimondták, hogy nem adják át a kérdéses alapítványnak az ingatlan használati jogát.

Tatai-Tóth András az MTI kérdésére elmondta: a személyét ért támadást annyira méltatlannak érzi, hogy nem kíván rá reagálni. A politikus emlékezetett rá, hogy a gimnázium alapítványát 1991-ben 27 tag hozta létre, neki nincs meghatározó szerepe az alapítványban, egykori igazgatóként is térítés nélkül dolgozott a civil szervezetnél.

Tatai-Tóth András szerint a gimnázium megyén túlmutató feladatokat lát el a tehetséggondozásban, a sportban és a nyelvoktatásban. Az oktatási tárca ígérvénye arról szólt, ha az iskola a feltételeknek megfelel, a minisztérium közoktatási megállapodást köthet a gimnáziummal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását