2024. április 28. - Valéria

A majmok is főzve szeretik

A csimpánzok, a gorillák és az orángutánok megfőzve szívesebben fogyasztják a húst, a krumplit és a répát, mint nyersen - derült ki egy amerikai kutatás eredményeiből. Az állatok a kísérlet során az esetek többségében a meleg étel mellett döntöttek, és ot
2008. május 30. péntek 07:27 - Hírextra

Ez azt jelenti, hogy őseink valószínűleg ösztönösen előnyben részesítették a főtt ételeket, és feltehetően amint rájöttek a tűzcsinálás módszerére, azonnal elkezdték sütni-főzni eledelüket - vélekedett Richard Wrangham, a Harvard Egyetem antropológusa, aki a kutatást irányította. A kísérletek során a majmok elé raktak főtt és nyers húst, illetve krumplit és répát. Az állatok az esetek többségében a meleg étel mellett döntöttek, és otthagyták a nyers eledelt.

Wrangham szerint az a felfedezés, hogy az emberszabású majmok kedvelték a főtt ételt, megerősíti azt az elméletet, amely szerint a főzés kulcsfontosságú szerepet játszott az emberi evolúció folyamatában.

Az átsült ételeket könnyebb megemészteni, és rendszeres fogyasztásuk minden bizonnyal hozzájárult a Homo erectus szervezetében 1,8 millió évvel ezelőtt végbement anatómiai változásokhoz, úgymint a nagyobb méretű agy, a kisebb bélrendszer és a gyengébb fogak kialakulásához.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását