2024. április 27. - Zita

Magyar képviselet az EU-USA találkozón

Szlovéniában, Ljubljanában zajlott az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselőinek részvételével rendezett 64. Interparlamentáris Találkozó. A 2008. május 24-26-ig rendezett magas szintű találkozón az EU részéről delegált európai parlamenti képviselő
2008. május 29. csütörtök 11:28 - Hírextra
A találkozó elsődleges célja a globalizációból, valamint a közösen felismert problémákból adódó szabályozási, törvényhozási kérdések feltárása, valamint a már kialakult együttműködések erősítése volt.

Magyar szempontból elsősorban a vízumkérdés, a koszovói rendezés ügye, valamint az Oroszországgal fennálló kapcsolatok kérdését tartom különösen fontosnak - mondta Harangozó Gábor.

"Magyarország részese az Unió külpolitikájának, így óriási lehetőségnek tartom, hogy a magyar szempontból is fontos globális kihívásokra az Egyesült Államokkal együttműködve adjunk válaszokat. A találkozó során megismerhettük az amerikai törvényhozók szemléletét, prioritásait, valamint az Európáról és szűkebb térségünkről alkotott képüket. Öröm volt tapasztalni, hogy az amerikai képviselők elismerik Magyarország erőfeszítéseit a közös katonai missziókban és nyitottak az általunk felvetett olyan problémákra, mint például a vízumkérdés mielőbbi megoldása."

A résztvevők a vízumkérdés európai szintű rendezésének igénye mellett deklarálták többek között az Afganisztánt érintő közös fejlesztési források és akciók indításának szükségét, a koszovói gazdasági és társadalmi fejlődés közös elősegítését, valamint az orosz kapcsolatok fontosságát az energiapolitika és a biztonságpolitika terén.

A sikeres magyar érdekérvényesítésben egyre fontosabb szerepet játszik az ilyen típusú nemzetközi egyeztetéseken való részvétel. Az interparlamentáris találkozók a klasszikus diplomáciai csatornák mellett azért is hangsúlyosak, mert közvetlen kapcsolatot jelentenek a törvényhozók között, elősegítve ezzel a problémák jobb megértését. Remélem, hogy sikerül állandósítani a magyar részvételt a találkozósorozaton. - összegezte Harangozó Gábor.
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását