2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fidesz-MSZP: 43-17

A Medián felmérése szerint a megkérdezettek többsége előrehozott választásokat szeretne Magyarországon, 71 százalékuk a következő választásra a Fidesz győzelmét valószínűsíti, míg az MSZP sikerét mindössze 9 százalékuk feltételezi. A közvélemény-kutatást
2008. május 29. csütörtök 06:53 - Hírextra
Az előrehozott választásokat támogatók aránya folyamatosan gyarapszik: az áprilisi 50 százalékról bő egy hónap alatt 56-ra nőtt, miközben a kisebbségi kormányzás fennmaradását a megkérdezettek alig több mint egytizede tartja kívánatosnak - derül ki a Medián elemzéséből, amelyet a HVG megbízásából készítettek, és a lap webhelyén hoztak nyilvánosságra.

Az előrehozott választásokat pártolóknak mindössze az 59 százaléka állítja, hogy biztosan az urnához járulna, miközben 22 százalékuk úgy nyilatkozott a Medián kérdezőbiztosainak, hogy "most vasárnap" valószínűleg vagy biztosan nem menne el szavazni. A cég elemzése szerint a szavazók nagy többségben a jobboldali ellenzékre adnák a voksukat, akár biztosak a részvételükben, akár nem.

A megkérdezettek 43 százaléka a Fideszre szavazna, 17 százaléka az MSZP-re, 5 százalék az MDF-re és 2 az SZDSZ-re. A biztos pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 57 százalék, az MSZP-é 21, az MDF-é 5, az SZDSZ-é 1 - olvasható a kutatásban.

A válaszadók 71 százalékuk a következő választásra a Fidesz győzelmét valószínűsíti, míg az MSZP sikerét mindössze 9 százalékuk feltételezi. Ez azt is jelenti, hogy az MSZP-szavazók nagy része sem bízik a szocialisták győzelmi esélyében - mutatott rá az elemzés.

A kutatás arra is kitér, hogy a rendszerváltás óta készített Medián-felmérések egyikében sem mondták ennyien, hogy az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok. A Medián politikusi népszerűségi listáján az első Sólyom László köztársasági elnök, őt Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke követi. Az utolsó helyen Kóka János SZDSZ-elnök áll, az utolsó előtti Hiller István oktatási miniszter.

A miniszterelnök a harmadik legnépszerűtlenebb politikus. A felmérés szerint ezzel Gyurcsány Ferenc alulmúlja az összes korábbi kormányfő legrosszabb népszerűségi indexét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását