2024. május 14. - Bonifác

A turulnak repülnie kell

A XII. kerületi Turul-szobor fennmaradásához csütörtökön sem adott tulajdonosi hozzájárulást a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ többsége, a polgári áldozatoknak azonban új emlékművet állíthat a kerület a városrész egy másik területén.
2008. május 29. csütörtök 14:10 - Hírextra

Pokorni Zoltán (Fidesz), a XII. kerület polgármestere a döntést követő tájékoztatóján elmondta, hogy építésigazgatási eljárás keretében kezdeményezik a Turul-szobor fennmaradását.

Bőhm András és John Emese SZDSZ-es politikusok javaslatára a közgyűlés kinyilvánította, hogy a testületnek nincs joga felülbírálni a Turul-szobor bontásáról hozott jogerős bírósági határozatot, amelynek végrehajtásához nincs szükség a közgyűlés állásfoglalására sem.

Pokorni Zoltán úgy vélte, hogy javaslata elfogadásával lezárhatnák a Turul-szobor körüli vitát. Ezzel a napi csatározás helyét átvehetné a nyugodt és mindenkinek kijáró emlékezés.

A közgyűlés MSZP-SZDSZ többségének döntését követő tájékoztatóján az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra: a jelenlegi törvényi szabályozás miatt, az ország többi önkormányzatéval ellentétben, a 23 budapesti kerület nem dönthet szabadon arról, hogy működési területén milyen szobrot, emlékművet akar felállítani. De Pesten ebben a fővárosi önkormányzat dönt.

Sajnálatosnak tartotta, hogy az áldozatok emlékét semmibe vevő, kicsinyes vita lezárására tett javaslatát elutasították, annak ellenére, hogy tavaly októberben már volt egy kompromisszumos döntése ez ügyben a közgyűlésnek. A politikus közölte, hogy a közgyűlés mostani határozata alapján az Alkotás utca-Csörsz utca térségében emlékművet állítanak a városrész II. világháborús civil áldozatainak. Megjegyezte, hogy a közgyűlés a Turul-szoborról ezúttal gyakorlatilag nem nyilvánított véleményt. Hozzátette: bízik abban, hogy az általa kezdeményezendő építésigazgatási eljárás keretében végül fennmaradási engedélyt kap majd a Turul-szobor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását