2024. április 30. - Katalin, Kitti

Baj esetén telefonál az EKG

Szívroham esetén megmentheti a beteg életét egy új, telefonáló EKG-készülék. A beteg mellkasára helyezett műszer mobiltelefonon továbbítja az EKG-felvételt a kórház sürgősségi osztályára.
2008. május 28. szerda 09:21 - Hírextra
A szívroham miatt beteghez száguldó rohammentő személyzete nem mindig tudja eldönteni, hogy valóban infarktus miatt speciális osztályra kell szállítani a pácienst, vagy olyan baj van, ami másféle kezelést igényel. Sok országban a mentőkocsi munkatársait igyekeztek kiképezni a helyszíni EKG-görbe értékelésére, de az eredmény 41 százalékban tévesnek bizonyult.

Kaliforniában az állam egyik részén a mentőkocsikban lévő EKG-műszereket átalakították. A mobiltelefon-technika lehetővé tette, hogy a szívroham színhelyén fölvett EKG-görbe azonnal és akár folyamatosan megjelenjen a felvételes kórház sürgősségi osztályán, ahol a személyzet már pontosan láthatja, milyen beavatkozásra kell felkészülnie a beteg érkezésekor. Ezzel a módszerrel 766 beteget kezeltek. Eredményeikről a San Franciscó-i szívritmuszavarokkal foglalkozó nemzetközi kongresszus hallgatósága előtt számoltak be.

A technikai újítás mérhetően lerövidítette azt az időt, amely a fájdalom kezdete és a kórházban elindított gyógyító beavatkozás indulása között volt.

Ha volt a mentőautóban ilyen telefonos műszer, a diagnózishoz alapvetően szükséges EKG-felvétel átlag egy órával korábban elkészült, ez pedig sokat segített az ellátásban. A heveny infarktus miatt gyógyintézetbe szállított emberek kezelése, az elzáródott koszorúér kinyitása, tágítása fél órával előbb elkezdődött. Ilyenkor az orvosok szerint "minden perc szívizmot jelent", mivel a mellkasi fájdalom után az idő előrehaladása a szívizomsejtek további pusztulásával jár. A szakemberek szerint a telefon-EKG fölszerelése miatt a mentő mintegy két perccel tovább tartózkodott a színhelyen, viszont a beteg érkezésére fölkészülő kórházi személyzet előtt az EKG már húsz percen belül megjelent.

A vizsgálatban a mentőkocsi hívásakor véletlenszerűen dőlt el, hogy a beteg ellátása a hagyományos vagy al telefonos EKG-vel felszerelt kocsi vonuljon ki. A hagyományos mentőkocsi érkezése után az első EKG-görbét átlag 78 perc múlva - a kórházba érkezés után csinálták meg, míg a másik csoport betegeinek EKG-felvétele telefon útján, a helyszínről a kórházi őrzőben is percek múlva megjelent.

Barbara J. Drew, a munkacsoport vezetője hangsúlyozta: az eddigi adatok alapján még nem derült ki, hogy az új, telefonos EKG használatának köszönhető időnyereséggel hány emberi életet sikerült megmenteni, de a munka folytatódik, és az új módszert valószínűleg más amerikai államokban is bevezetik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását