2024. május 5. - Györgyi

Párizs az égbe tör

Égbetörő, egyenes formájú és 301 méter magas lesz Párizs új felhőkarcolója, a Signal, amely a francia sztárépítész, Jean Nouvel tervei alapján 2015-re fog megépülni - erről döntött kedden a francia főváros üzleti negyede, a Défense közterület fejlesztésér
2008. május 27. kedd 18:47 - Hírextra
Az Eiffel-torony magasságú felhőkarcoló megépítésével a megye döntéshozóinak célja a jelenleg szinte kizárólag irodaházakból álló és esténként teljesen kihalt Défense-negyed felrázása, amely reményeik szerint így a londoni Cityvel veheti majd fel a versenyt.

A győztes pályázat építésze nem egyszerűen egy újabb toronyházat tervezett a Párizs nyugati részén található Défense modern diadalívének, a Grande Arche-nak a nyugati oldalára, hanem egy sokféle jelleggel bíró és a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartó "függőleges életteret" hozott létre, amelyben egyszerre lehet élni és dolgozni.

Jean Nouvel 71 emelet 140 ezer négyzetméterén vegyesen képzelt el irodákat (50 négyzetméter), lakásokat (33 ezer négyzetméter), hotelt (39 ezer négyzetméter), közszolgáltató intézményeket (8 ezer négyzetméter), valamint üzleteket és éttermeket (10 ezer négyzetméter). Az építész a torony tetejére teraszos lakásokat és kerteket tervezett.

A klasszikus jellegű és egyszerű felhőkarcolót - az építésztől már megszokott módon - a színekkel játszó felület és az állandóan változó fényű átriumok fogják meghatározni.

A Signal-torony várhatóan 2015-re készül el az ötvenéves Défense-negyed átfogó rehabilitációjának részeként, amelynek keretében 450 ezer négyzetméter alapterületen új irodák és 100 ezer négyzetméteren lakások is épülnek Párizs üzleti negyedében. Az átfogó felújítást még 2006-ban a megyei tanács elnökeként, Nicolas Sarkozy jelenlegi államfő indította el.

A győztes tervet öt sztárépítész pályázatából választotta ki a zsűri. Jean Nouvel mellett még a francia Jacques Ferrier és Jean-Michel Wilmotte, az angol Norman Foster és az amerikai Daniel Libeskind tervét ajánlotta a döntéshozók figyelmébe az év elején az összesen 18 pályázatot elbíráló előzsűri.

Az építészek Nobel-díjának számító Pritzker-díj idei kitüntetettje, a 62 éves Jean Nouvel tervei alapján épült meg Párizsban tavaly az Európán kívüli népek művészetének helyet biztosító, színekben, formákban és különféle anyagokban gazdag, reprezentatív Quai Branly Múzeum, valamint a szintén a Szajna-partján található, 1987-ben átadott, vascellaszerkezetekkel borított üvegfaláról ismert Arab Világ Intézete is. De az ő nevéhez fűződik a Lyoni Operaház és a madridi Zsófia Királyné Múzeum tervezése is.

A Signal-torony legfőbb befektetője a spanyol Metrovacesa és Sacresa ingatlancsoportok legfőbb részvényesének, a Cresa csoportnak a francia leányvállalata, a Medea, valamint a Layetana és a Desarollos csoportok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását