2024. április 16. - Csongor

Orbán egymillió új munkahelyet ígér

A Fidesz új egyezséget ajánl az üzleti élet szereplőinek, amelynek eredményeképpen tíz év alatt egymillió új legális munkahely jöhet létre; erről Orbán Viktor pártelnök beszélt újságíróknak, miután kedden tárgyalt a "Megállapodást a jövőnkért" kiáltványt
2008. május 27. kedd 18:20 - Hírextra
A magam és a Fidesz részéről új egyezséget ajánlottam a magyar üzleti élet jelen lévő képviselőinek. Gazdaságpolitikai programunk középpontjában az a gondolat áll, hogy tíz év alatt hozzunk létre egymillió új legális munkahelyet - mondta Orbán Viktor, aki Matolcsy György volt gazdasági miniszterrel és Varga Mihállyal, a Fidesz gazdasági kabinetvezetőjével, volt pénzügyminiszterrel együtt vett részt a több mint kétórás megbeszélésen.

Orbán Viktor szerint jó esély van arra, hogy a választásokat követően komoly megállapodások jöjjenek létre a parlament, a politika és az üzleti élet képviselői között. Mint mondta, a Fidesz arra fog törekedni, hogy egy ilyen megállapodás középpontjában a munkahelyteremtés álljon.

A pártelnök az MTI-nek azt mondta, hogy a Fidesz elutasítja a megszorítás politikáját, és a növekedés politikáját állítja középpontba. Kérdésre válaszolva kijelentette: a gazdasági növekedés megindulásához az kell, hogy a jelenlegi kormány távozzon, "minél hamarabb, annál jobb".

Hangsúlyozta: Magyarországon a sikeres kormányzáshoz szükséges közbizalom megszűnt, a bizalom újraépítésének egyetlen módja pedig az előrehozott választás.

Programunk első pontja úgy hangzik, menjetek el és utána lehet az országot rendbe tenni. Mi azt kérjük a szocialistáktól, menjetek el és mindenkinek jobb lesz - fogalmazott.

Orbán Viktortól azt is megkérdezték, esett-e szó a korábban zárt körben tett, de azóta kiszivárgott beszédének egyes részleteiről, így a nagyberuházásokról, a nyugdíjak ügyéről és a szociális kérdésekről. A pártelnök erre azt mondta, ezek a kérdések is előkerültek, de nem ezek álltak a középpontban. Mint mondta, Magyarországon a versenyképességet ösztönözni akaró gazdaságpolitika nem kerülhet összetűzésbe a nyugdíjasok szociális biztonságával, ezért a nyugdíjak reálértékét meg kell tartani. A nagyberuházások kapcsán Orbán Viktor kijelentette: minden beruházásra szükség van, de csak értelmes és az ország érdekeit szolgáló árakon.

A szociális kérdésekről a pártelnök azt mondta, hogy az egészségügyi és az oktatási alapellátás, valamint a közigazgatás és a közbiztonság megszervezése állami feladat, ezt az állam nem háríthatja át a piaci élet szereplőire.

A megbeszélés után Parragh László,a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy a szakképzés területén minden politikai erő részvételével létrejövő konszenzus pár éven belül meghozhatja az eredményt a munkahelyteremtésben.

A "Megállapodást a jövőnként" kiáltványt aláíró 22 szervezet - köztük az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Befektetői Tanács, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárkamara - képviselője korábban már konzultált Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, az MSZP elnökével, szerdán pedig Dávid Ibolyával, az MDF elnökével folytatnak megbeszélést.

A 2006 áprilisában több napilapban közzétett kiáltványban kisebb és hatékonyabb államot, régiós elven működő önkormányzati rendszert, versenyképesebb, átláthatóbb és egyszerűbb adórendszert és szolgáltató egészségügyet szorgalmaztak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását