2024. április 26. - Ervin

A szívéhez fog kapni a nemzetközi mezőny

Az utolsó simításokat végzik a Puskás Ferenc stadion Szoborparkjában, amely helyszíne lesz a csütörtökön kezdődő MVM Öttusa Világbajnokságnak. A Szoborpark, ami remélhetőleg hamarosan a hősök parkjává fog válni két nap múlva megtelik a sportolókkal és az
2008. május 27. kedd 16:29 - Malina Adrienn
A legnagyobb kihívást egyértelműen a 25 méteres mobil medence felépítése és üzembe helyezése jelentette. A színültig töltött medence már üzemel, a saját – zárt rendszerű – vízforgató, szűrő-tisztító és vízmelegítő berendezés úgyszintén, ennek megfelelően megkezdődhetett a víz felfűtése. A számítások alapján a női selejtező napjára, május 29-re a víz hőmérséklete eléri a 26 fokot, így a szabályoknak megfelelő körülmények között úszhatnak a versenyzők. Amennyiben az időjárás ilyen marad a továbbiakban is, a nyári meleg még segítséget is jelenthet.

A végső munkálatokat (az üzemeltetéshez szükséges berendezések elrejtését, a rajtkövek és az időmérő panelek behelyezését és az uszoda partjának burkolását) a mai napra ígérik a kivitelezők. Felállításra kerülnek a lovas- és futópálya kordonjai, valamint a beengedő kapuk is. Külön helyet biztosítanak az akkreditált fotósoknak, akik így „karnyújtásnyi távolságból” készíthetnek felvételeket.

Elkészült a VIP- és Sajtótribün sátorfedése, a mozgáskorlátozott - kerekes székes - szurkolók tribünje, helyére került a VIP-vendégek kamionja, valamint beállították azokat a mobil konténereket is, melyekben az úszásra készülő sportolók öltözhetnek. A Németországból érkezett vadonatúj lovas akadályparkot már pénteken délelőtt felállították, hogy a tatai edzőtáborból hazatérő válogatott öttusázók a verseny helyszínén edzhessenek.

A szervezők hétfőn délelőtt csapatbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartottak, melyen a sajtó képviselői bejárhatják a helyszínt. A külső helyszíneken is az utolsó simításokat végzik, a lövészetnek és a vívásnak otthont adó két teremben pedig kedden-szerdán fejezik be a munkálatokat, így nincs akadálya annak, hogy csütörtökön elkezdődjön a budapesti MVM öttusa-világbajnokság. A leadott nevezések alapján 39 ország öttusázói küzdenek majd a helyezésekért. A hagyományos női (78 fő) és férfi (105) verseny első három helyezettje olimpiai kvótához jut, egyben pedig lezárul a kvalifikációs időszak, vagyis a viadal után válik véglegessé a pekingi mezőny.

A szoborparkban - melyben az úszás mellett, a lovaglást és a futást rendezik - a mobillelátókon mintegy kilencezer néző fér el. A szervezők bíznak abban, hogy a hagyományos verseny döntőire, szombatra és vasárnapra meg is telik majd a nézőtér. A versennyel egy időben öttusa-történeti kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a SYMA-csarnok folyosóin, a tárlat megnyitója csütörtökön délben lesz.

A Pont FM 88.1 sportadó révén szükségét érzi, hogy egy ilyen neves hazai esemény mellé álljon. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány készségesen válaszolt és közölte elvárásait, eddigi tapasztalatait a közelgő világbajnokságról.

Nagyon attraktív ez a versenyhelyszín, ennyire kompakt világbajnokság még nem volt, még a margitszigeti sem – kezdte a kapitány. - Ott is legalább 300 métert kellett gyalogolni a helyszínek között, itt viszont minden, néhány lépésen belül van. Még nincs teljesen kész, fel lesz virágozva, dekorálva, reklámok kerülnek fel. A megtelt lelátó pedig külön színesíteni fogja a versenyt.

Az, hogy a versenyzőknek keveset kell a helyszínek között ingázniuk a színvonalat is emelni fogja?

Itt nem kényelmi szempontok vannak. Elsősorban a televízió érdeke, hogy egy állásból tudja közvetíteni az utolsó három számot. Egyébként a szabály is azt írja, hogy egy helszínen kell megrendezni az öt versenyszámot. Van, ahol nem tudják megcsinálni. Mi már másodszor, sőt Budakalásszal együtt már harmadszor megoldottuk. Egy ilyen jó helyszín motiválóbb a versenyzőkre is, és születhetnek szép eredmények. Az biztos, hogy a nemzetközi mezőny mikor ezt először meglátja, a szívéhez fog kapni, ahogy a Margitszigeten is ez történt.

Elég erős a magyar mezőny, mit vár a fiúktól?

Mindenkitől jó eredményt várok. Köztudott, hogy a magyar öttusában ha valami nem arany, akkor az már megkérdőjelezhető. Természetesen nem lehet mindig aranyérmet nyerni, a nemzetközi konkurencia is elég erős. A két „öregtől”, Baloghtól és Horváthtól az ő tudásuknak megfelelő helyezést várok el, ami azt jelenti, hogy harcban lesznek a győzelemért vagy helyezésekért. A Marosi Ádám ebben az évben nagyon szépen szerepelt, egy jó eredményt várok tőle is. Egyéniben Fülep Sanyitól szintén számíthatunk jó eredményre, hiszen többször volt már helyezett a világversenyeken.

Az olimpiai kvóták tekintetében mik az elvárások? Vagy úgy is kérdezhetném, hogy ön szerint ki utazik majd Pekingbe?

Hogy ki utazik, azt csak június 11-én hirdetem ki. Négy kvótánk van, amiből Balogh Gábor és Horváth Viktor versenyez, a Németh Robi már rég óta sérült, lehet, hogy ebben a szezonban már nem is tud rajthoz állni. A Tibolya Péter, a negyedik kvótásunk ebben az évben gyengébb eredményeket produkált, ezért szorult most ki a csapatból. Ranglista alapján még Fülep Sanyinak van esélye arra, hogy kvótát szerezzen. Illetve Marosi Ádám, ha dobogón végez szintén jogot szerez az olimpiai indulásra. Hamarosan kiderül, hogy ki lesz az a két ember, aki Magyarországot képviselheti az olimpiai játékokon.

A világbajnokság helyszínei és megközelíthetősége
Syma Sport- és Rendezvényközpont "C" és „B” csarnok 1146 Budapest, Dózsa Gy. út 1.
Puskás Ferenc Stadion, Szoborpark.
Megközelítés autóval: Dózsa György út–Thököly út kereszteződés felől az Istvánmezei út végénél (Kisstadion) lévő sorompós bejáratnál. Parkolás a Puskás Ferenc Stadion körül irányítottan. BKV-val: Metróval (M2), 1-es villamossal, 75 és 77-es trolibusszal, és a 95-ös busszal a Stadionok megállóig, onnan 3 perc séta a Puskás Ferenc Stadion irányába. Kerékpárral: A Városliget, a Hungária körút és a Keleti Pályaudvar felől a kijelölt kerékpárutakon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását