2024. április 26. - Ervin

Mérföldkövek a világbajnokságon

Majdnem tíz év telt el az utolsó hazai rendezésű öttusa világbajnokság óta. 1999-ben bearanyozódott a margitszigeti VB, Vörös Zsuzsa, Balogh Gábor, Hanzély Ákos és Sárfalvi Péter sikereinek köszönhetően. Hasonló eredményben reménykedünk a Puskás Stadion S
2008. május 24. szombat 19:45 - Malina Adrienn
A világbajnokság legnagyobb újdonság, hogy a lovaglás és futás helyszínén (Puskás Ferenc Stadion, Szoborpark), egy ideiglenes 25 méteres mobil uszoda felépítésével - a sportág történetében először - az összes versenyhelyszín, a szállás, a VIP-és Sajtóközpont, valamint a szükséges kiszolgáló helyiségek is 100-150 méter sugarú körön belül találhatók.

Úgynevezett mobil uszodát elsőként az 1994-es római vizes VB-n (ide tartozik a műúszás, műugrás, hosszútávúszás, úszás és a vízilabda) használtak. 2001-ben Japánban a fukuokai világbajnokságon három mobil uszodát is építettek a japánok. Az egyik egy üzletközpontban, a másik egy teniszpályán, a harmadik pedig egy parkolóban állt. Nem vitás, az ilyen létesítmények a kiadások csökkentése miatt váltak be, az ázsiaiak közel 160 millió dollárt spóroltak így. Fukuokában fordul elő először, hogy világversenyen ideiglenesen felépített 50 méteres medencében úsznak a földkerekség legjobbjai.

50 nappal (április 8-án) a rajt előtt sajtótájékoztatót tartott a szervezőbizottság. Itt jelentették be, hogy a www.ottusavb.hu cím alatt megindult a hivatalos honlap. Illetve ismertették a Szoborparkban elhelyezésre kerülő mobil uszoda terveit is. A korábbi döntéstől eltérően a világbajnokság úszószáma nem a Nemzeti Sportcsarnok uszodájában, hanem a Szoborpark területén, a főlelátó előtt megépített mobil medencében kerül sor. Az uszoda kivitelezését a Vízvarázs Kft. vállalta el, Muzsik Ferenc cégvezető szakmai felügyeletével.

A medence egy zsaluszerkezettel épített, medence fóliával burkolt, előírásoknak megfelelő vízforgató berendezéssel felszerelt, 25x17x1.6 méretű, feszített víztükrű, minden irányban 3 méter széles (a rajtkövek felöli oldalon 5 méter széles körüljárhatóságot biztosító) építmény, a szükséges gépészeti (vízforgató, fűtő, vegyszeres fertőtlenítő) berendezésekkel ellátva.

Május 5-én megkezdődött a medence alapjának előkészítése, a két főlelátó felépítése, a terület rendezése. Május 9-re, az egyik főlelátó már majdnem teljes egészében felépült, a 25 méteres mobil medence helyét kiásták, a földmunkák nagy részét már elvégezték. Megkezdődtek az oldal lelátók építési munkálatai. Mára szinte csak az utolsó simítások maradtak hátra.

Szintén sportágtörténeti mérföldkőnek számít az is, hogy az utolsó három számot (úszás-lovaglás-futás), valamint az ünnepélyes eredményhirdetést is ugyanarról a lelátóról, vándorlás nélkül lehet végig nézni. A női, valamint a férfi döntő napján, azaz május 31-én és június 1-én körülbelül 8-10 ezer szurkolóra számítanak a szervezők.

A verseny női és férfi döntőjének eredményhirdetése után kiosztásra kerül a még hiányzó 13-13 pekingi kvóta, ezzel válik teljessé az olimpia öttusa számának 36-36 fős indulási listáját. A verseny 29-én a női, 30-án a férfi selejtezőkkel kezdődik. Sorra érkeztek külföldről a nevezések, közel negyven ország, kétszáz öttusázója adta le jelentkezését.

Az ünnepélyes megnyitóra 2008. május 28-án, 19:00 órakor kerül sor, a Papp László Budapest Sportarénában, ahol - többek között - Carl Orff Carmina Buranája is felcsendül, mégpedig egy 1000 fős egyesített kórus előadásában. A verseny fővédnöke elfogadva a Szervezőbizottság felkérését Sólyom László köztársasági elnök úr.

A világbajnokságra készülő magyar versenyzők jól vannak, a szövetségi kapitányok szerint is rendben halad a felkészülés. Bizakodhatunk, hiszen a madridi és a párizsi világkupán is magyar aranyérmeknek örülhettünk Balogh Gábor, Vörös Zsuzsanna és Horváth Viktor jóvoltából. És mint tudjuk, a hazai közönség csodákra képes. Már csak 4 nap!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását