2024. március 28. - Gedeon, Johanna

748 küldött dönt majd az SZDSZ sorsáról

A küldöttállítás és mandátumvizsgálat után 748 küldött vehet részt az SZDSZ június 7-i rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen - közölte a párt országos tanácsának szombati fővárosi ülését követően Gulyás József, a párt országos tanácsának elnöke.
2008. május 24. szombat 15:22 - Hírextra
Elmondta, hogy a küldöttek közül 604-et most választottak meg, 144-en pedig alanyi jogon vesznek részt a tisztújító küldöttgyűlésen.

A sajtótájékoztatón részt vevő Kóka János pártelnök közölte, hogy az országos tanács ülésén a felszólalók közül mindenki az önálló, független, saját jogán politizáló SZDSZ mellett tette le a voksát. Megjegyezte, hogy emellett csaknem minden felszólalásban szerepelt a liberális gazdaságpolitika szükségessége.

A költségvetésről a pártelnök úgy vélekedett, jelenleg korai arról bármit is mondani, de a szabad demokraták kemény, határozott és nyilvános feltételeket szabnak ahhoz, hogy egyáltalán megfontolják a büdzsé megszavazását. Ennek legfontosabb feltételeként az adócsökkentést emelte ki.

A következő hetekről, illetve az őszi parlamenti ülésszakról azt mondta, hogy húsz képviselőjük súlya megnőtt, hiszen az SZDSZ az egyetlen ellenzéki párt, amely nem a javaslatok eredete, hanem azok tartalma szerint szavaz. Ezért úgy gondolja, lehetőségük van arra, hogy sikerre vigyék többek között az adóreform, a közteherviselési reform és az adócsökkentés melletti elkötelezettségüket.

Arra az újságírói kérdésre, hogy jelen pillanatban a megyék többsége Fodor Gábort támogatja, azt felelte, véleménye szerint az elnökválasztási küzdelem Budapesten kívül fej-fej melletti. Kóka János hozzátette, pénteken nagyon örült annak, hogy a fővárosi kerületek és a fővárosi választmány 63:37 arányban őt jelölte elnöknek.

Szintén újságírói kérdésre a pártelnök elmondta, nem tudja, mire utalt az Orbán Viktor azon a zártkörű szemináriumon, amelyről részletek szivárogtak ki, amikor arról beszélt, hogy "sokaknak sok minden fog fájni." Hozzátette, azt viszont tudja, hogy a Fidesz minden meghatározó politikusa próbálja "tisztára mosni" ezeket a kiszivárgott mondatokat.

Megjegyezte, ha Orbán Viktor fel szeretne lépni a pártélet tisztaságáért, akkor arra kérik, hogy a Fidesz szavazza meg a pártfinanszírozási törvényt, mert úgy látják, hogy éppen "ki akar táncolni a pártfinaszírozási törvény kétharmados megszavazása elől."

Kóka János szerint "Orbán Viktor számára is eljön egyszer az igazság pillanata," és most itt az idő, hogy a Fidesz elnöke elmondja, pontosan milyen reformokat tervez.

Hozzátette, tudják, hogy az ellenzéki politikus a megtakarítás lehetőségét döntően az uniós pénzekből finanszírozott metró- és útépítésekben keresi. "Azt is tudjuk, hogy politikai elszámoltatásra, vagy lehet, hogy politikai leszámolásra, de valamiféle ilyen elszámoltatásra mindenféleképpen készül."

Kóka, aki pénteken közleményben üdvözölte Orbán Viktor "őszödi beszédét" megjegyezte, hogy nagyon sok kérdés vár még megválaszolásra, mert a zártkörű rendezvényen mondott beszédnek csak egy része szivárgott ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását