2024. április 25. - Márk

Kihívás: a mozgás Napja

A Kihívás Napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz - ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel ezt az országos eseményt. A benevezett falvak és városok közül az a település lesz a
2008. május 23. péntek 14:59 - Góz Tamás
"A rendezvény elérte célját, amit úgy foglalhatnék össze minél több embert szeretnénk, hogy aktívan sportosan töltse szabadidejét, illetve szeretnénk, hogy a helyi döntéshozók a helyi programok alakításában elsőbbséget adnának a sportnak. Itt most sport alatt nemcsak az egy labdarúgó csapat sportolását, hanem a lakosság sportolását értem. Tapasztalataink szerint a feltételek megteremtésében a helyi szponzorok is megmozdultak, és a Kihívás Napja apropóján többletforrásokat biztosítottak a tevékenységhez. Felismerték, hogy végső soron az ő fogyasztójuk a helyi lakosság, aki ha jól érezte magát ezen a napon, az egyaránt jó a település elöljáróinak és vállalkozóinak is." - értékelte a nap eseményeit Salga Péter, a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára, a rendezvény főszervezője.

Az ötlet

A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egésznapos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.

A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1565 település vett részt a vetélkedésben.

1991-től eddig minden Kihívás Napján részt vettek: Gyöngyöshalász, Szentes, Zagyvarékas, Budapest III. kerület.

2008

Az önkormányzatoknak megküldött nevezési lapok visszaküldésével jelentkezhettek az idei vetélkedésre. A települések hét kategóriában küzdöttek a "Magyarország legsportosabb települése 2008." cím elnyeréséért és az ezzel járó gyönyörű serlegért. A versenyközpontban a legkorszerűbb számítástechnikai eszközökkel és módszerekkel értékelték az adatokat. A valószerűtlennek tűnő eredményeket az országos szervezőbizottság felügyelői segítségével ellenőrizték. A szervezők a játéknap végén hirdettek - nem hivatalos - végeredményt. A játéknap során a szervezőbizottság folyamatosan tájékoztatta a médiát a Kihívás Napja eseményeiről és a verseny állásáról, és a honlapon is friss információkat lehetett találni. "Sportaktivitásnak" számított minden olyan, legalább 15 percig tartó fizikai erőkifejtés, amiért a résztvevők sem fizetést, sem egyéb ellenszolgáltatást nem kapnak, azaz nem munkát végeznek. Egy-egy személy a Kihívás Napján több sportolással is hozzájárulhat települése sikeréhez.

Az én hozzájárulásom

Igyekeztem személyesen is hozzájárulni az egész napos mozgáshoz. Gondoltam fogyó kúrának sem lesz rossz. 0 óra két perckor kinéztem a sötét kertbe, alaposan megvizsgáltam a holdat, majd úgy döntöttem inkább aludni megyek.

Persze a lelkiismeret furdalás nem hagyott nyugodni, így a napfelkelte után nem sokkal, én is magamhoz tértem, és szilárd elhatározásra jutottam. Mozogni fogok!! Elsőként az ágyból való kimászást gyakoroltam, és miután elkönyveltem legalább 15 percnyi iszonyatos, kitartó küzdelmet, az erősen vonzó takaró és párna ellen, örömmel konstatáltam, hogy lábaim már a földön vannak. Öreg motorosként az öltözködés pillanatok alatt sikerült, majd a hűvös, vízpárás reggelben elindultam felfedezni a környéken sportolókat. Az ABC, amely legalább tízpercnyi sétára van tőlem örömmel fogadott egy kiadós reggelire. Miközben betoltam magamba az aktív reggeli okozta hiányok pótlását, meg tudtam, hogy lehet az általános iskolásokkal reggeli tornázni.
Nosza rajta – gondoltam, és valóban egy csomó vidám kisgyerek, és néhány elgyötört oktató hajlongott, futkározott az udvaron. A jóleső törzskörzés, könyökhajlítás közben jött a hír, hogy a legidősebbek is vállalták a kihívást. Persze, hiszen ez nincs kórhoz kötve – tájékoztattam tudatlan felemet.

2008-ban a 7 kategóriában a legjobbak voltak:
I - Hernádszentandrás (Borsod megye, 494 lélekszámú)
II - Nagynyárád (Baranya, 790)
III - Bükkaranyos (Borsod, 1514)
IV - Zagyvarékas (Jász, 3910)
V - Sarkad (Békés, 11174)
VI - Szekszárd (Tolna, 34989)
VII - Székesfehérvár (Fejér, 102235)
Amit láttam, mindent megmagyarázott. A kilencven éves bácsi – hű társa, és egyetlen támasza – a járókerete segítségével lökdösött egy focilabdát. Nem sokkal fiatalabb csapattársa igyekezett a tempót tartani, és ha messzire gurult a labda, ő a botját dobta utána. A hangulat frenetikus, az arcok pedig vidámak és kipirultak voltak. Szerintem teljesen érthető okokból!
A pletyka központ szerint akadt olyan lelkes ember is, aki megállított egy buszt, leszállítatta az utasokat, és rávette őket, hogy egy kis késést bevállalva, segítsék az adott település sikerét. Volt ahol a résztvevők úsztak, futottak, vagy csak otthon hagyták a nagy kövér terepjárót, és izmos, kisportolt lábakon mentek dolgukat végezni. Ez is elég volt, feltéve, ha a teljesítmény kellőképpen regisztrálva volt.

A húzós, de fárasztó nap végén jó volt látni a híradásokban szereplő lelkes sport és mozgásrajongókat.

Ma is szavaztunk – töprengtem, miközben engedtem az ágyam hívásának. Szavaztunk arról, hogy jó mozogni, jó sportolni. Tényleg úgy éreztem, hogy fitt és egészséges lettem, és a következő 365 napban nyugodtan, és főleg kényelmesen készülhetek a következő Kihívás Napjára!!

A játékban a települések az alábbi kategóriákban mérkőztek egymással:
I. kategória a 700 főnél kisebb lélekszámúak;
II. kategória a 700 - 1.499 fő közötti lélekszámúak;
III. kategória az 1.500 - 2.999 fő közötti lélekszámúak;
IV. kategória a 3.000 - 7.999 fő közötti lélekszámúak;
V. kategória a 8.000 - 24.999 fő közötti lélekszámúak;
VI. kategória a 25.000 - 69.999 fő közötti lélekszámúak;
VII. kategória a 70.000 feletti lélekszámúak.

A mezőny első felében végzett települése sorsolás útján díjazásban részesül az alábbiak szerint:
I. kategória 3 kisorsolt x 20.000.- Ft vagy X Ft értékű díj
II. kategória 3 kisorsolt x 30.000.- Ft vagy X Ft értékű díj
III. kategória 3 kisorsolt x 50.000.- Ft vagy X Ft értékű díj
IV. kategória 3 kisorsolt x 75.000.- Ft vagy X Ft értékű díj
V. kategória 3 kisorsolt x 100.000.- Ft vagy X Ft értékű díj
VI. kategória 3 kisorsolt x l50.000.- Ft vagy X Ft értékű díj
VII. kategória 3 kisorsolt x 200.000.- Ft vagy X Ft értékű díj
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását