2024. április 20. - Tivadar

Indokolatlan bevezetés

Az uniós mezőgazdasági állapotról szóló jelentés az utolsó indokot is kivette a magyar kormány kezéből, hogy bevezesse a közvetlen farmalapú támogatási (SPS) rendszert - jelentette ki a Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes eln
2008. május 23. péntek 17:42 - Hírextra

Az uniós mezőgazdasági állapotfelmérés (Health check) jelentése "végérvényesen annulálja a kormány indokait arra, miért is szeretné bevezetni az úgynevezett SPS támogatást - fogalmazott Font Sándor.
Szerinte a kormány továbbra sem érzékeli, mi történik a világban, ragaszkodik a tavaly meghozott rendeleteihez és a várhatóan idén benyújtandó törvénytervezetéhez, amellyel 2009-re szeretné bevezetni az SPS támogatási rendszert.

Ha ezt most bevezetek, akkor két év múlva vissza lehet térni a ma használatos rendszerre - tette hozzá Font Sándor.
Az ellenzéki politikus elmondta: az új uniós tagországoknak 2013-ig van lehetőségük, hogy bevezessék az SPS támogatási rendszert. Kitért arra, hogy ezzel szemben a magyar kormány már 2009-től erre akar áttérni. A sors fintora - tette hozzá -, hogy 2013 után viszont azt a támogatási modellt írja elő az összes tagországnak az unió, amely támogatási rendszer jelenleg működik Magyarországon, vagyis az úgynevezett SAPS rendszert.

Mint Font Sándor kifejtette, az SPS rendszert a mezőgazdasági túltermelés miatt vezették be, azonban a helyzet 2007-ben gyökeresen megváltozott. Ha ez a tendencia tartós marad, akkor gyakorlatilag minőségi élelmiszerhiány keletkezik. Ma mindenkit a termelésre kell ösztönözni - hangsúlyozta Font Sándor.

A fideszes politikus szerint az SPS rendszer bevezetése csak azoknak kedvező, akik bérleti formában művelnek földet.
A termeléshez kötött támogatást felváltó Single Payment Scheme (SPS), magyarul összevont gazdaságtámogatási rendszer a mezőgazdasági vagyonértékű joghoz kötött támogatás. Lényege: elválasztják a termeléstől a támogatást, illetve azt kell meghatározni, hogy egy-egy farmnak mekkora volt a támogatottsága, s ez lehet a bázis az új elosztásnál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását