2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Negyvenöt éves a legokosabb sztár

November 19-én lesz negyvenöt éves Jodie Foster kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő, Hollywood sokak szerint legokosabb sztárja. Karrierjét hatévesen kezdte, tizennégy évesen már Oscar-díjra jelölték.
2007. november 17. szombat 19:51 - Hírextra

Alicia Christian Foster (a Jodie művésznév, egy Josephine D. nevű családi barát keresztnevének rövidítéséből ered) egyévesen beszélt, kétévesen olvasott, hatévesen tévésorozatban szerepelt, tízévesen főszerepet osztottak rá, s 14 évesen a rendkívül nézett Saturday Night Live tévéshow legfiatalabb műsorvezetője lett (később a hétéves Drew Barrymore "körözte le"). George Lucas neki szánta Leia hercegnő szerepét a Csillagok háborújában, de a Disney cég nem adta ki. Tizennégy évesen Oscar-díjra jelölték a Taxisofőr drogfüggő tinédzserprostituáltjának szerepéért - alakítása egy őrült rajongóra akkora hatással volt, hogy 1981-ben merényletet követett el Ronald Reagan elnök ellen, csak hogy felkeltse a színésznő figyelmét. A franciául kiválóan beszélő Foster több francia nyelvű kislemezt adott ki, s filmjei francia változatában saját magát szinkronizálja.

1985-ben magna cum laude diplomázott angol irodalomból a Yale egyetemen, ahol tíz éve tiszteletbeli doktori címet is kapott, színi tanulmányokat viszont soha nem folytatott. 1988-ban mégis Oscar-díjat kapott A vádlottak című filmért, melyben egy többek által megerőszakolt, igazáért küzdő nőt alakított. Három évvel később A bárányok hallgatnak című alkotásért ismét átvehette az amerikai filmakadémia legrangosabb kitüntetését, s ezzel ő lett az első színésznő, aki harmincéves korára kétszer kapta meg az Oscar-díjat. A thrillerben az Anthony Hopkins által hátborzongatóan hitelesen megszemélyesített kifinomult pszichopata gyilkost üldözte FBI-nyomozóként. A folytatást azonban nem vállalta, hiába kínáltak neki 20 millió dollárt - e gázsinak azóta sem jutott közelébe, legutóbb A másik én című thrillerért 15 milliót kasszírozott. Érdekesség, hogy a szerepet eredetileg Michelle Pfeiffernek szánták, s azóta is több szerepét is csak "jobb híján" osztottak rá - a Maverick western-komédiából Meg Ryan, a Pánikszobából Nicole Kidman hátrált ki előtte. Foster megpróbálkozott a rendezéssel és a producerkedéssel is, persze a főszerepet e filmekben is ő alakította.

Magánéletét titkolja, a sajtó kitartó firtatására sem válaszolja meg a két fia apjáról és a szexuális beállítottságáról feltett kérdéseket. A People Magazine által öt éve a legszebb 50 ember közé választott színésznő szabad idejét legszívesebben fiaival tölti, kedveli a kickboxot, a jógát, a karatét, az aerobikot és a súlyemelést. Kedvenc könyve Salinger Franny és Zooey című műve, pályatársai közül pedig Meryl Streep, illetve Robert De Niro. Utóbbival több mint 30 évvel a Taxisofőr után ismét együtt forgat a Sugarland című filmben, s arra is készül, hogy eljátssza Leni Riefenstahlt, Hitler kedvenc rendezőnőjét.

Jodie Foster azon kevesek egyike, aki gyerekszínészből igazi világsztárrá nőtte ki magát, s azon még kevesebbek közé tartozik, aki büszke birtokosa mind a négy legrangosabb filmes kitüntetésnek - az Oscar-, az Arany Glóbusz-, a BAFTA-díjnak és az amerikai film- és televíziós színészek egyesülete (SAG) díjának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását